Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удвоете реколтата от домати с йоден разтвор

18 юли 2023, 13:00 часа

За да се насладите на здрава и изобилна реколта от домати, е необходимо да се грижите за подходящото хранене на растенията. Едно от тайните за ускоряване на растежа и по-добри резултати е поливането с йоден разтвор - 1 капка йод на 3 литра вода. Това ще помогне на доматите да формират цветове по-рано и да дадат по-големи плодове. Освен това, йодът предпазва растенията от гъбични заболявания и паразити.

7 начина за използване на йод, които всеки градинар трябва да знае

Поливане с йоден разтвор и мляко

За да се гарантира здравето на доматите, препоръчително е да се използва разтвор от йод и мляко. Това трябва да се прави на всеки 14 дни. За да приготвите разтвора, добавете 15 капки 3% йоден разтвор към 10 литра вода и един литър мляко. Напръскайте доматите с този разтвор, включително и долната част на листата.

Значението на йода за растежа и реколтата

Недостигът на йод има голямо влияние върху плододаването на доматите. Ако не се предприемат мерки, това може да доведе до слаба реколта или забавено узряване на плодовете в малки количества. Недостигът на йод често намалява устойчивостта на растенията и е особено опасен за младите разсади. Тънките стъбла и бледите листа са показателни за липсата на този важен елемент.

Орехите са много полезни, но не яжте повече от 1 шепа, за да не си навредите сериозно

Доматите, които страдат от недостиг на йод, имат склонност към гниене, появата на кафяви петна и различни гъбички върху листата. Дори след лечение, тези заболявания могат да продължат да се появяват. Затова, ако искате да имате здрава и изобилна реколта от домати, е важно да поливате растенията своевременно с йоден разтвор. В противен случай, те няма да бъдат устойчиви и ще загинат, а в най-добрия случай ще дадат много малко плодове.

Полейте краставиците с мляко и вижте какво ще се случи

Здравето на доматите с йод

За да предотвратите недостига на йод и да поддържате здравето на доматите си, е препоръчително да ги подхранвате с йоден разтвор. Това ще гарантира здрави, устойчиви растения и изобилна реколта. Използвайте тази простирана техника за поливане с йоден разтвор и мляко, за да се насладите на здрави и вкусни домати във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес