Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се откъсват цветовете на картофите?

19 юли 2024, 11:38 часа

Някои градинари са на мнение, че премахването на цветовете от картофите помага да се увеличи добивът им. Но според опитните градинари това е доста противоречив метод.

Необходимо ли е да се откъсват цветовете на картофите?

Експертите са убедени, че откъсването на цветовете е излишно намесване в цикъла на развитието на тази култура. След като цветовете бъдат отстранени, картофите ще продължат да се стремят да цъфтят, изпращайки хранителни вещества нагоре. Тоест клубените няма да получат повече хранителни вещества.

Най-добрият юлски тор за богата реколта от картофи 

На второ място, постоянното отстраняване на цветята води до израждане на сорта. Производителността постепенно намалява, клубените стават по-малки.

Трето, откъсването на цветовете намалява имунитета на растенията, което ги прави по-уязвими към различни заболявания. Освен това при откъсването на цветовете почвата между редовете се утъпква, което затруднява достъпа на въздух до корените.

Поливане на картофи по време на цъфтежа

През периода на пъпкуване и цъфтеж картофените храсти се нуждаят от влага. Ако няма дъжд, тогава, когато се появят първите пъпки, трябва да поливате растенията щедро: в количество на най-малко 3 литра вода на храст. Необходимостта от поливане се определя лесно: просто опипайте почвата на дълбочина 5–6 cm от повърхността. Ако е мокра, по-добре е да отложите поливането, тъй като прекомерната влага може да повреди младите грудки.

Поливайте картофите сутрин или вечер. На втория ден след това трябва да разкопаете почвата и да хълмирате храстите, благодарение на което корените ще получат не само вода, но и кислород. След две седмици, ако почвата отново изсъхне, можете отново да полеете лехите.

При сухо време, след поливане, е препоръчително да покриете земята с мулч: сухо сено или слама. Процедурата няма да отнеме много време и усилия, но в случая не е нужно да се притеснявате, че изкопаните грудки през есента ще бъдат малки или напукани.

Защита на цъфтящите картофи от колорадски бръмбари

Проблемът е, че по време на цъфтеж картофите не могат да се пръскат с химикали срещу колорадските бръмбари. Вредителите ще трябва да бъдат унищожени ръчно. В допълнение към механичното събиране в кофа, народните средства ще помогнат:

  • пресейте килограм пепел, смесете с 10 литра вода, кипете, когато изстине, добавете 40–50 гр фино смлян сапун за пране;
  • поръсете храстите с царевично брашно.

Всяко от тези средства може да се използва приблизително веднъж на всеки 7-10 дни. Ако има твърде много вредители, препоръчително е да напръскате цъфтящите картофи с биологичен препарат.

Тор от стари картофи - ето как го приготвят опитните градинари

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес