Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този лек ще спаси цялата реколта от листни въшки

31 май 2024, 15:16 часа
Реклама

Листните въшки са вредители, които могат да съсипят реколтата от много култури, така че веднага щом ги забележите по растенията, не трябва да отлагате началото на борбата с тях. Необходимо е незабавно да се започне пръскане, за да се унищожат насекомите.

Най-често за борба с листните въшки се използват различни отвари и разтвори. Но как сред десетките варианти да намерим този, който ще бъде най-ефективен и да даде ефект веднага? Градинарите с опит разчитат на надеждно и ефективно средство.

Този разтвор ще ви избави от листните въшки за цяло лято

Как да се отървете от листните въшки?

Едно от най-често използваните и в същото време надеждни средства срещу листни въшки е сапуненият разтвор. И дори при третиране с него има няколко различни опции, които можете да опитате във вашата градина, за да се отървете от досадния вредител.

Пелин и сапун - за да приготвите тази полезна тинктура, трябва да смелите 200 грама пелин в 1 литър вода и след това да поставите сместа в буркан. Разтворът обикновено се държи за един ден на тъмно място, след което тинктурата трябва да се филтрира и да се добави течен или сапун за пране. С този разтвор се пръскат засегнатите растения.

Разтвор от сапун и пепел - за този метод вземете две чаши пепел и я залейте с литър вряща вода. След като този разтвор се охлади, той трябва да се разреди с 5 литра вода и да се добави сапун към него.

Разтвор на сапун и сода - много градинари знаят за този метод за борба с вредителите, но не всеки знае как точно да подготви перфектната смес за борба с листните въшки. За такъв разтвор ще ви трябва 1 супена лъжица сода, същото количество течен сапун и всичко това трябва да се смеси с литър вода.

Освен това някои градинари се интересуват - възможно ли е да се използва само сапун като спрей срещу листни въшки? А отговорът е ясен – да, може. Само тук ще е необходимо леко да промените пропорциите - вземете 300 грама домашен сапун за 10 литра вода. Ако използвате течен сапун количеството трябва да е 100-150 милилитра за 10 л вода.

Листните въшки се хранят, като смучат растителни сокове. По този начин те отслабват и намаляват растежа на растенията. Тези вредители също така могат да пренасят вирусни заболявания на растението. Засегнатите листа или стъбла на растенията могат да се извият или да имат изкривена форма.

Колониите листни въшки обикновено се събират под листа, върху цветя или в точки на растеж. Смучейки сока, те отделят сладка роса върху долните листа, които се покриват с лъскава глазура. Въпреки че мравките не ядат листни въшки, те понякога събират сладката роса, която отделят. Във влажни условия мухълът расте върху росата, образувайки черно или сиво-зелено покритие върху листата. Това не само е грозно, но може постепенно да да убие растението.

Листните въшки отделят клетки от кожата си, докато растат. Кожата се събира на повърхността на листата отдолу, където се хранят, и образува белезникав прах - често първият признак за заразяване с листни въшки.

Листни въшки по розите и краставиците - как да се справите с тях

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес