Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на сливата през есента - ето как е правилно да се прави, за да е богата реколтата

09 септември 2024, 15:06 часа

Есенните грижи за сливата са не по-малко важни от летните и пролетните грижи. И точно сега се полага основата за бъдещата богата реколта.

Сливата е плодово дърво, което може да се намери в много градини, тъй като нейните плодове са не само много вкусни и сочни, но и богати на хранителни вещества. За да се насладите на богата реколта, първо трябва да се погрижите за самото дърво. 

Торене на сливово дърво през есента

Есента е период, в който започва подготовката на дървото за следващия сезон, така че е идеалният момент за торене. За да наситите дървото с необходимите хранителни вещества, можете да използвате следната смес:

  • 10 литра вода;
  • 20 грама двоен суперфосфат;
  • 35 грама калиев сулфат;

Направете това тази пролет и плодовете на сливата няма да гният на дървото

Всички съставки трябва да бъдат смесени и разпределени под корена на дървото. Елементите от този тор играят решаваща роля за това как ще се формира кореновата система на дървото. В допълнение, те също ще бъдат изключително полезни, за да се гарантира, че дървото ще презимува добре.

По-специално фосфорът и калият спомагат за укрепването на корените и натрупването на хранителни вещества, така че дървото да започне да расте активно през пролетта.

Какво да направите сега, за да осигурите добра реколта от сливи?

Има само няколко важни процедури, които ще ви помогнат да осигурите висококачествена и дълготрайна реколта от сливи, която ще зарадва всеки градинар.

Есенно подхранване. В допълнение към добавянето на фосфор и калий, дезоксидацията на почвата трябва да се извършва на всеки пет години. За да направите това, използвайте 400 - 500 грама вар на квадратен метър.

Резитба. Навременното отстраняване на сухи и болни клони ще помогне на дървото да расте по-добре и ще има положителен ефект върху неговата производителност.

Поливане. Есента не изисква често поливане, но все още тази процедура не трябва да се изключва напълно. Преди замръзване трябва да напоите плодното дърво добре: по този начин то ще натрупа влага и това ще намали риска от изсъхване на корените на сливата през зимата.

Мулчиране. След като наторите почвата, трябва да мулчирате дървото с компост или торф.

Каква е разликата между слива и джанка?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес