Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП 5 органичен мулч за вашата успешна градина

10 август 2023, 18:27 часа

Тайната на градинарите за успешна градина е мулчът. Най-доброто време от годината за мулчиране е пролетта и есента. Преди да пристъпите към тази дейност, трябва добре да напоите земята, за да запазите влагата. Добавете дебел слой материал към почвата – колкото по-дебел е слоят, толкова повече плевели ще бъдат потиснати. Изберете материал и нанесете, като разпределите равномерно чрез мотика.

Органични мулчове за вашата градина

Листна плесен

Листната плесен е с ниско съдържание на хранителни вещества и отличен кондиционер за почвата. Съберете листата в торба през есента и те трябва да са готови за мулчиране около вашите растения след около 12 месеца.

Мулчиране през ПРОЛЕТТА: Защо е полезно за растенията и кога се прави?

Добре угнил конски тор

Добре угнилият конски тор е пълен с хранителни вещества и задържа добре влагата. Уверете се, че е оставено да изгние поне две години, в противен случай може да „изгори“ листата на растенията и дори да премахне хранителните вещества от почвата, докато се разгражда.

Компостиран дървен чипс

Едно от предимствата на използването на компостирани дървесни стърготини е, че техният по-тъмен цвят и по-малък размер на частиците изглеждат по-естествено. Те са идеални за подобряване на структурата на почвата, като подобряват дренажа и задържа по-добре влагата.

Видове мулч и ползи за вашата градина

Градински компост

Домашният градински компост е добър универсален мулч. Чрез него ще задържите влагата в почвата, ще потиснете плевелите и ще подобрите почвата във вашата градина. Добавете кухненски отпадъци и нарязани градински отпадъци в кошчето за компост и го обръщайте на всеки няколко месеца. Трябва да имате използваем компост между шест и 12 месеца по-късно.

Компост от гъби

Компостът от гъби е алкален, лек и лесен за използване. Има високо pH и е идеален за зеленчуци. Избягвайте да използвате върху рододендрони, камелии и пирен.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес