Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази грешка при сеенето на грах Ви пречи за богата реколта

26 февруари 2023, 12:11 часа

В зависимост от температурите в страната и в коя част на България се намирате, както и на каква надморска височина, февруари или март са най-подходящите да засеете граха, ако имате градина или се занимавате със земеделие. Да определите точния момент е трудно, изисква усет, внимателно следене на прогнозата за времето в дългосрочен план, опит и познания. Грешките, които допускате при сеенето на грах, са в основата на бедната реколта, а най-често допусканата грешка е свързана именно с избора на най-подходящия момент за засаждане.

Опитните градинари знаят кой зеленчук до кой може да се сади - първата стъпка към богатата реколта

Грешка при сеенето на грах

Надявате се на богата реколта, за да се насладите на великолепните вкусови качества и ползи от консумацията на грах? Тогава внимавайте как избирате месеца за сеенето на грах. Ако краткотрайно затопляне ви подлъже и засадите културата твърде рано, то последващи слани, застудявания или дори сняг ще я унищожат и ще ви лишат от надеждите за богата реколта. Вярно е, че грахът е сред първите подходящи за засаждане зеленчуци през пролетта, но все пак, ако сте в Северна България или по високите части и прогнозата за времето сочи сняг, макар да е топло сега, не бързайте. Изчакването ще ви се отблагодари с добра реколта. Може да помогнете на културата, ако сте я засадили, а се колебаете дали не е студено, като покриете почвата с градинско фолио за ранни зеленчуци, което ще създаде парников ефект и ще предпази рано засадените семена от измръзване, както и ще подпомогне покълването.

Друга възможна грешка, свързана с избора на подходящ момент за сеенето на грах, е да изчакате прекалено дълго и да пропуснете момента. Ако закъснеете, растенията ще се сбръчкат от топлината още преди да е дошло времето за беритба, което също ще ви лиши от богатата реколта и ще остави труда ви напразен.

7 селски трика да засадите грах, за да имате отлична реколта

Ако продължавате да сте несигурни относно точния момент, може да сеете на части. Какво ще рече това? Засадете част от граха, изчакайте 2 седмици, засадете друга част, изчакайте отново и засадете пак. Така хем ще имате реколта по-дълго време, хем и ако част от семената замръзнат, няма да останете без грах.

Какви други грешки при сеенето на грах се допускат най-често?

Погрешният избор на място за граха също може да ви изиграе лоша шега. Грахът се развива добре на богати и дренирани почви. Друга възможна грешка, свързана с отглеждането и сеенето на грах, е недостатъчното или прекомерното поливане. Не заблатявайте – прекаленото количество вода е вредно за развитието на граха ви, но и не оставяйте почвата да се пресуши. Редовно и в малки количества е правилното ви поведение относно поливането на културата.

И накрая – обирайте готовия грах на време, за да не пострадат вкусовите му качества.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес