Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сега е идеалният момент за засаждане на зимни рози

16 септември 2024, 15:49 часа

Няма по-добро време за засаждане на зимни рози от края на септември.

Хризантемите са популярни още като зимни рози, а краят на септември и началото на октомври е подходящото време за засаждането им.

Хризантемите принадлежат към разреда на многогодишните растения, но ако живеете в планински райони или места, където зимите са силни, студът понякога може да ги унищожи.

Вижте още: Собственичка на цветарски магазин: Добавете тази съставка към водата и стайните цветя ще цъфтят през цялата година

Зимните рози, както ги наричат ​​мнозина, идват от Източна Азия и са получили името си от жълтите цветя от гръцката дума chrysos, което означава златен, и anthemon, което означава цвете.

Въпреки че в наименованието на тези цветя се подчертава жълтият цвят, хризантемите могат да бъдат с различни цветове - жълти, бордо, лилави, розови, червени, бели, шарени... Растат храстовидни, размножават се със семена или чрез резници.

Хризантемите могат да се държат както на слънчеви места, така и на сянка. В първия случай е по-добре да изберете растения с повече пъпки, а във втория - тези с повече цветове. Най-добре е да закупите няколко саксии с растения в различни фази на цъфтеж.

Вижте още: Защо доматите се напукват още преди да се оберат и как да го предотвратите

Когато е във фаза на цъфтеж, най-важното е хризантемата да има достатъчно вода, затова трябва да се полива ежедневно. Хумусната почва е най-подходяща за нея. Въпреки че обича водата, не бива да плува в нея, затова трябва да се полива всеки ден, но с малки количества вода.

За да ги запазите през лятото ги поливайте редовно и не ги оставяйте да изсъхват.

За да цъфтят хризантемите през целия сезон, е необходимо да се откъснат мъртвите цветя, за да може растението да насочи енергията си към отваряне на нови пъпки.

Ако искате да ги пресадите от саксия в земята, най-добре е да го направите през пролетта и лятото, защото растението се нуждае от няколко месеца, за да пусне корени. В противен случай шансовете й да оцелее през зимата и студовете са по-малко.

Ако вземете такива с вече оформена копка, няма защо да се притеснявате, че ще изсъхнат, но сега, в края на септември и началото на октомври, е подходящото време да ги засадите.

Като добавка можете да използвате някой от торовете, които са предназначени за растенията и за цъфтежа и така ще си осигурите те да ви цъфтят от ранна есен почти до края на зимата.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес