Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари правят това с лука и реколтата издържа цяла зима

25 септември 2024, 15:13 часа

Много градинари се сблъскват със сериозни проблеми при съхранението на лук. Един от тези проблеми е покълването на зеленчука и последващо гниене. За да избегнат това, градинарите трябва периодично да сортират луковиците, за да открият и да изхвърлят развалените. Някои градинари просто приемат факта, че част от реколтата ще бъде загубена. Но има един интересен трик, който ви позволява да запазите абсолютно всички глави. Най-обикновената свещ ще дойде на помощ на градинаря.

Стар градинарски трик със свещ за запазване на реколтата на лука

Достатъчно е само да задържите всяка глава лук за кратко над пламъка на свещта. Целта на градинаря е да затопли дъното и да гарантира, че тази част от зеленчука ще изсъхне заедно с остатъците от корените. Няма нужда да подпалвате корените. Главата трябва да се затопли, а не да се изпече. Обработените по този начин глави ще имат изключително дълъг срок на годност. Вероятността поне една луковица да поникне или да изгние ще бъде минимална.

Засаждане на зимен лук - кои са най-добрите сортове

През зимата тези глави може безопасно да се съхраняват у дома. Основното е, че избраното място е сухо и хладно. 

Методи за съхранение на лук

За най-добри резултати лукът трябва да се съхранява на тъмно, сухо и хладно място (около 0 градуса), като изба, гараж или навес. За да запазите вкуса и да предотвратите гниенето, осигурете правилна циркулация на въздуха, като съхранявате лука в мрежести торби, кошница, поставка за плодове или плоска картонена кутия с пробити дупки в нея.

Що се отнася до съхранението на глави лук, има три начина: студено, топло и смесено. При студения метод луковиците се съхраняват при 0 °C и влажност 80–90%, което е икономично. Методът е особено подходящ за малки фракции семена. При топлия метод температурата се поддържа 20–22 ° C с влажност 70–80%, подходящ за средни и големи глави. Този метод намалява риска от гниене, но води до загуба на влага до 25% и изисква много енергия.

Хибридният метод за съхранение е подходящ за големи и средни глави лук. Първоначално, докато настъпи студено време, поддържайте температура 18–20 °C. След настъпване на студено време температурата се намалява до 0–3 °C. През пролетта, когато започне размразяването, тя се повишава до 30–35 °C, за да се проветри мокрите глави, след което отново се намалява до 18–20 °C до засаждането. Влажността се поддържа на 60-70%. Този метод ви позволява да намалите консумацията на енергия с 40–50% и да намалите загубата на лук от изсушаване до 10–15% в сравнение с постоянна топлина.

Как да засадите лук преди зимата?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес