Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари никога не изхвърлят черупките от шамфъстък

16 септември 2024, 19:33 часа

Шамфъстъкът е много вкусна и полезна ядка. Известно е, че черупките на много ядки имат хранителна стойност. Шамфъстъкът не е изключение и градинарите безопасно го използват в градината. Не всеки знае, че черупката на шамфъстъка гори добре, така че може да се постави в огъня. За да избегнете „специални ефекти“ под формата на пламъци, летящи в различни посоки, първо трябва да сложите черупките в хартиена торба преди да ги хвърлите в огъня. В градината те могат да се използват като мулчиращ слой и за отводняване.

Приложение на черупките от шамфъстък в градината

Черупките от шамфъстък не се използват като самостоятелен мулч, тъй като са доста твърди. Въпреки това, заедно с други компоненти, те ще се превърнат в идеален мулч. Черупките от шамфъстък се комбинират добре с листни отпадъци или стърготини и кори.

Шамфъстък - как влияе на кръвната захар и холестерола

Те могат да се използват и за отводняване. Тази техника ще бъде полезна за ценителите на стайни растения: черупките от шамфъстък са отличен дренажен слой. Поставете слой черупки на дъното на саксията и след това изсипете пръст. 

Ореховите черупки също имат дренажни свойства и се използват в райони със застой на влага или в ниско разположени райони. Ореховата черупка се използва и като дренаж при засаждане на овощни или декоративни култури. В допълнение към микроелементите, тя съдържа и танини, които имат стягащи и антибактериални свойства. Използването на черупки от орехи при засаждане на растения дезинфекцира почвата и предпазва разсада от много заболявания.

Ако вашата вила имате печка на дърва или камина, можете да използвате орехови черупки за почистване на комина. Факт е, че когато те се изгарят, се отделя много топлина, която разрушава слоя сажди, отложени по стените на комина, но за тази цел ще е необходимо голямо количество орехови черупки. 

Ореховите черупки се използват и като компостен материал. Добавянето им към компостната купчина подобрява структурата на тора, позволявайки на въздуха и влагата да проникнат през него. Твърдата орехова черупка се разпада бавно, така че трябва да се накълца на ситно, преди да се използва в компоста.

Лешниковите черупки също са подходящи като дренажен материал. Те се използват не само при засаждане на градински растения, но и поръсени под почвата в саксии със стайни цветя.

Черупките от лешници също могат да се използват като мулч. За тази цел черупките се разпръскват по повърхността на почвата, като мулчиращ агент, балансира температурата на земята, задържа водата, предотвратява растежа на плевелите и подобрява качеството на почвата.

При какви заболявания трябва да се яде шамфъстък

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес