Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво се пръскат овошките през октомври

30 септември 2024, 14:17 часа

Октомври е месецът, в който овощните градини навлизат в своята последна фаза за годината, но това не означава, че грижите за тях трябва да спрат. След беритбата на плодовете идва време за подготовка на дърветата за зимния период и защита от болести и вредители, които могат да нанесат сериозни щети през следващия сезон. Пръскането на овошките през октомври е важна стъпка в този процес, като правилният избор на препарати и време за обработка са от ключово значение за здравето на дърветата.

Пръскане срещу болести и вредители

След приключването на беритбата на късните сортове ябълки, круши и дюли, е моментът да се наблюдават овошките за наличието на вредители и болести. Един от най-сериозните неприятели, който може да бъде открит през този период, е калифорнийската щитоносна въшка. Тя оставя характерни червени петна по плодовете, листата и леторастите, които лесно могат да бъдат забелязани. Ако откриете зараза, се препоръчва пръскане с парафиново масло (пара зомер) през зимата или ранната пролет, за да се намали вредата върху дърветата.

Изобилие от ябълки: Направете това тази есен и следващата година реколтата ще ви изненада

Октомври е също така подходящ момент за извършване на оздравителни резитби при дървета, заразени с бактериалната болест огнен пригор. При това заболяване се изрязват засегнатите клонки и леторасти, а раните се замазват с овощарски балсам или блажна боя, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на заразата.

Подготовка за есенно пръскане

След масовия листопад, който обикновено настъпва в края на октомври, е време за есенно пръскане с бордолезов разтвор. Това е традиционен и ефективен препарат срещу множество заболявания, характерни за овошките. През този период се извършва пръскане срещу къдравостта по прасковата, както и срещу съчмянката, която напада различни костилкови видове като кайсия, череша, вишна и слива. За борба с тези заболявания се използва 1% или 2% разтвор, в зависимост от конкретната болест и вид овошка.

череши

През октомври също така се извършва пръскане срещу ранно кафяво гниене, което е често срещано при костилковите видове. Използването на 1% бордолезов разтвор ще помогне да се предотврати появата и разпространението на това заболяване през пролетта.

Пръскане срещу вредители при круши и ябълки

Октомври е месецът, когато се извършва и борба срещу крушовия пъпкопробивач. Този вредител се активизира в края на лятото и започва да снася яйца в пъпките на крушовите дървета. Пръскането с препарати като децис или метеор ще предотврати по-нататъшно развитие на вредителите и ще предпази дърветата през зимния период.

Есенно торене на овошки: Кога и с какво да го направим?

Освен това, след обирането на ябълките, не забравяйте да премахнете и изгорите всички ловни пояси, поставени около стъблата, за да унищожите гъсениците на ябълковия плодов червей, които често се запазват в тях.

Основно почистване на градината

Пръскането през октомври не е единствената важна грижа за овощните дървета. След приключването на беритбата и резитбата, е необходимо основно почистване на градината. Това включва отстраняване на мумифицирани плодове, сухи клонки и стара кора, както и унищожаване на плевели и опадали листа. Събирането и изгарянето на тези растителни отпадъци ще помогне за намаляване на риска от заболявания и вредители през следващата година.

Октомври е ключов месец за подготовка на овощните дървета за предстоящата зима. Пръскането срещу болести и вредители през този период е не само превантивна мярка, но и важна стъпка за осигуряване на здрави дървета и добра реколта през следващия сезон. Правилната грижа за градината, комбинирана с подходящи препарати и навременно почистване, ще помогне на вашите овошки да презимуват успешно и да започнат новия вегетационен период в отлично състояние.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес