Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскане на овошките след прибиране на реколтата - ето как се прави

11 септември 2024, 13:46 часа

В края на лятото приключва сезонът на прибиране на реколтата в градината. Голяма част от реколтата от плодове вече е прибрана, с изключение на най-късните. Но това не означава, че можете да забравите за грижата за овошките до следващата година. След прибиране на плодовете градината се нуждае от поддържащо торене, за да оцелее успешно през зимата.

Как да третираме овошките след прибиране на реколтата?

След като плодовете са събрани, основната задача на градинаря е да защити градината от болести и неприятели. Струва си да почистите района - премахвне на плевелите, премахване на болни и изсъхнали части от растения, събиране на увехнали плодове. Не забравяйте да премахнете листата и клоните от земята, защото вредителите по растенията могат да презимуват върху тях.

Овошките, които не трябва да се засаждат през есента

След това дърветата се пръскат с фунгициди. Разгледайте кората на растенията. Ако има повреди и рани, третирайте ги с градински лак. Преди настъпването на есента дърветата могат да бъдат варосани.

Как се торят овошките след прибиране на реколтата?

По време на плододаването градината не се тори, за да не попаднат химикали в плодовете. Но след прибиране на реколтата можете да нанесете тор. Така дърветата ще оцелеят по-добре през зимата и ще натрупат сили за формиране на бъдеща реколта.

Можете да внесете тор по два начина - върху листата чрез пръскане или директно в почвата чрез торене. Как да наторите градината след прибиране на реколтата зависи от възрастта на растението:

  • за млади дървета до 10 години - 150 ml суперфосфат + 100 ml калиева сол + 4 kg органични торове (компост, хумус, торф);
  • за дървета на възраст 10-25 години - 200 ml суперфосфат + 100 ml калиева сол + 6 kg органични торове.

За пръскане върху листата разтворете 500 гр карбамид в 10 литра вода. Можете да добавите бор или цинк към сместа. Можете също така да изсипете пепел или оборски тор, смесени с пръст, в кръговете на ствола на дървото. След наторяване полейте градината.

През есента в градината се извършва санитарна резитба. Състои се от отстраняване на всички слаби и пресичащи се издънки от дърветата, както и счупени и изсъхнали клони. Това трябва да се направи, защото вредители или патогени може да се крият в тези клони.

Ябълкови дървета, круши, сливи и други овощни дървета е най-добре да се подрежат през есента, след прибиране на плодовете. Дърветата обикновено могат да бъдат подрязани преди първата слана. През ноември вече е достатъчно студено и времето е неподходящо за извършване на тази процедура.

За да направите всичко правилно, внимателно огледайте дърветата, уверете се, че клоните на всяко растат правилно и не създават пречки един на друг. Всичко, което пречи, трябва да бъде премахнато. Можете да оформите короната на дърво с помощта на градинска ножица (реже клони с диаметър до 26 mm) и ножица (реже клони с диаметър до 40 mm).

Овошките, които трябва да засадите през есента

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес