Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблеми с крушовите и ябълковите дървета, с които може да се сблъскате

23 януари 2024, 15:57 часа
Реклама

Крушовите и ябълковите дървета се подрязват през зимните месеци, докато нямат листа по клоните. Това най-често се прави между ноември и март. Трябва да подрязвате внимателно, като следвате формата на дървото и не трябва да прекалявате.

Докато извършвате тази така важна дейност, ще имате възможност да се запознаете с вашите дървета от по-близо. Така че може да забележите определени проблеми, на които да обърнете внимание.

Резитба на ябълкови и крушови дървета през зимата

Проблеми с крушовите и ябълковите дървета

Някои от следните проблеми са стандартни и напълно безвредни, но за други трябва да се консултирате със специалист. Ето на какво да обърнете внимание.

- Сиви/зелени корички по клоните - това е лишей, който е безвреден за вашето дърво и не изисква никакви действия

- Сбръчкани, „мумифицирани“ плодове, полепнали по издънките – те ще са били заразени с кафяво гниене през есента и трябва да бъдат подрязани и изхвърлени в контейнери или изгорени.

- Тъмни, люспести, свити петна по някои клони, които може да са мъртви отвъд петната - това е рак на ябълката и засегнатите издънки и клони е най-добре да се изрежат, освен ако не са в голям крайник или основния ствол.

Дори най-старата ябълка ще дава плодове още 10 години, ако направите това

- Кафявите и спаружени цветове и отмирането на върховете на леторастите в края на пролетта и началото на лятото се причиняват от болестта увяхване на цветовете.

- Много мъртви клони без видима причина - това е тревожен знак, тъй като може да означава, че дървото има основен проблем с корена, като медоносни гъбички. Ако изсъхването продължи, посъветвайте се с професионалист.

- Кухини в основния ствол или клони - старите ябълкови и крушови дървета могат да развият естествени кухини, които понякога се пълнят с вода. Това не е непременно проблем. Но ако кухината става забележимо по-голяма, дървото изглежда в лошо здраве и по стъблото се появява гъба, трябва да се консултирате.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес