Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаците, че цветята имат нужда от подхранване

01 април 2022, 13:20 часа

Промяната в оцветяването на листата не винаги е следствие от вредители, но може да бъде и причина от торенето и от водата. Ако забележите, че долните или старите листа са станали бледозелени и след това станат жълти, то това показва недостиг на азот в почвата. Това е лесно поправимо. Почти всички комбинирани торове съдържат азот.

Липса на желязо в почвата

Ако поливате цветята с твърда вода, твърде вероятно е да прекалявате с калция. Той има способността да извлича желязото от почвата. При азалията това е най-видимо, тъй като тя просто загива без желязо.

Дефицитът на желязо се отразява най-много на младите листа. Те пожълтяват от рано и остават само жилките. Нещата могат да се коригират като внесете препарат, който е богат на желязо. За поливането на такива растения трябва да използвате мека вода – дъждовна, снежна или престояла.

В периода на формиране на пъпките на много стайни растения не им достига фосфор. В този случай ще им помогне тор, който е богат на този елемент.

Топ 5 на най-полезните стайни цветя, които всеки трябва да има у дома

Захар в почвата

Цялостно можете да подхраните растенията си със захар. Като естествен тор тя има редица ползи за цветята. Тя се разпада на глюкоза и фруктоза. От фруктозата нямат особено голяма нужда, но от глюкозата имат. Тя стимулира бързия растеж на цветята, тъй като рядко можете да  видите да участва в сложни съединения. Захарта ще помогне на растенията, само ако имат нужния въглероден двуокис. В останалите случаи тя няма да се усвои правилно и съответно ще създаде благоприятна среда за различни гъбични инфекции. За да не се случи това, добре е с глюкозата да се включат и различни агенти, които можете да откриете в повечето магазини за растения.

Честота на торенето

За торенето разтвор със захар трябва да се използва 1 път на 4 седмици. Големите дози захар могат да нарушат микробиологичния баланс на почвата. Подхранването с глюкозата е много по-ефикасно и можете да намерите таблетки в аптечната мрежа. На литър вода се добавя 1 таблетка. След като се разтвори – вземете шише с пулверизатор и напръскайте листата. Този вид подхранване се прави веднъж на 4 седмици.

Защо растенията увяхват?

Подхранване с картофена вода

Растенията обичат нишесте. Когато сварите картофите, не хвърляйте водата веднага. Изчакайте водата да изстине и след това полейте растенията. Тя е необходима за техния растеж, така че да станат здрави и силни растения.

Подхранване с оризова вода

Подобно на картофената вода, така и оризовата вода ще бъде от полза за растенията. Тя е богата на скорбяла, която има благоприятно действие върху растенията.

Подхранване на растенията с цитруси

Направете вода с цитруси, като оставите корите да престоят в нея. След това полейте растенията с тази вода и ще ги подхраните с витамините от цитрусите.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес