Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръсете лука с това и ще забравите за луковата муха

29 май 2024, 17:32 часа

Борбата с луковата муха не трябва да се отлага, за да не останете без реколта от лук. Но също така не е добре веднага да се посяга към химията. В случая може да опитате с народните лекове, доказали своята ефективност във времето. Два от тях са тютюневият прах и пепелта.

Борба с луковата муха

Тютюнев прах - много градинари знаят, че това лекарство може да бъде полезно в редица случаи, когато става въпрос за вредители. Безпроблемно ще се справи и с луковата муха. Първо се препоръчва почвата да се напои и разкопае, а след това да се поръси със стрити на прах тютюневи листа. Може да се използва и пепел от цигари.

Дървесната пепел е не само ефективно средство срещу лукови мухи, но и отличен вариант за торене на лука. Ще трябва да смесите чаша пепел с кофа вода и с тази течност да полеете насажденията. Можете също така да използвате суха пепел за поръсване: ефектът ще бъде еднакво добър и в двата случая.

Торене на лука с пепел - трябва ли да се прави

Луковата муха - каква е вредата от нея

Луковата муха може да причини значителни щети на растенията лук, което води до забавяне на растежа, пожълтяване на листата и намаляване на добива. Лукът значително намалява добива си, ако е нападнат от този вредител.

Ларвите се хранят с корените и луковиците на растението, което може да причини гниене. Вредите, причинени от лукова муха, също могат да направят растението по-податливо на други вредители и болести. Наличието на лукова муха може да се определи по появата на малки бели ларви в почвата в основата на растението. Има няколко фактора, които могат да допринесат за разпространението на луковата муха, включително лошо качество на почвата, гъсто засадени растения и липса на сеитбообращение.

За борба с луковата муха можете да използвате както традиционни, така и химически методи. Химикалите, използвани срещу лукови мухи и листни въшки, могат да бъдат ефективни и срещу други насекоми Част от традиционните методи за борба включват поливане с разтвор от готварска сол, тинктура от пелин или поръсване с дървесна пепел. Други традиционни методи включват сеитбообращение, копаене преди зимата и засаждане на придружаващи растения като моркови. Според агрономите най-ефективният метод за унищожаване на лукови мухи е амонякът, който трябва да се разреди в съотношение 3 супени лъжици на 10 литра вода и се използва за поливане на почвата около растенията.

Чрез превантивни мерки и използването на ефективни методи за борба с луковата муха, градинарите могат да защитят своите лукови растения от значителни щети и да си осигурят здрава реколта. Луковата муха засяга не само лука, но и чесъна, както и луковичните цветни култури. Често атакува и грудкови ириси. Затова внимателно огледайте храстите, луковата муха може да е причината ирисите да не цъфтят.

Хитрият трик, който увеличава реколтата на лука
 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес