Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на разсада на пипера - ето как се прави, за да е богата реколтата

24 март 2024, 06:47 часа
Реклама

Отглеждането на силен и здрав разсад от пипер е ключът към получаване на богата реколта. Един от ключовите фактори за успех е правилното поливане.

Правилно поливане на разсада на пипера

Честота на поливане - разсадът на пипера трябва да се полива редовно, но не преполивайте. Средно поливането е необходимо на всеки 2-3 дни, но това може да варира в зависимост от метеорологичните условия, почвените условия и възрастта на растенията. Важно е да се гарантира, че почвата не изсъхва напълно, но не е прекалено влажна.

Качество на водата - не трябва да се използва студена и хлорирана вода за поливане на разсад от пипер. Най-добрият вариант е утаена топла вода при стайна температура (20-23 градуса по Целзий). Можете също да използвате дъждовна или вода след топене на снега.

2 зеленчука, които трябва да засадите до чушките, за да е богата реколтата им

Интензивност на поливане - в ранните етапи на развитие на разсад поливането трябва да се извършва внимателно, като се избягва стагнацията на водата. Достатъчно е леко да навлажнете почвата около разсада. След като се появят 3-4 истински листа, можете да започнете да поливате по-обилно.

Важно е да насочите струята вода под корена, като избягвате контакт с листа и стъбла.

Допълнителни съвети:

  1. Поливането е най-добре да се осъществява сутрин.
  2. След поливане се препоръчва почвата да се разрохка, за да се осигури достъп на въздух до корените.
  3. Не позволявайте да се образува твърда кора на повърхността на почвата.
  4. Ако е необходимо, можете да използвате метода за поставяне на съда с разсада в тава с вода.

Следвайки тези прости правила, можете да осигурите на разсада на пипер оптимален режим на поливане, което ще му помогне да стане силен, здрав и да ви донесе богата реколта.

Поливане на пипер в градината

Сладките чушки се поливат или рано сутрин, когато слънцето изгрява, или вечер, когато залязва. При такива условия растенията растат по-добре и капките вода върху листата не причиняват изгаряния.

Чушките обичат топлината, но поливането със студена вода не е подходящо за тях. Най-добре е водата да се загрее до +20 - +25°C.

Мислите ли, че не можете да полеете пипера, ако е валял дъжд? Грешите, ако не е проливен или продължителен дъжд, тогава трябва да полеете чушките. Защото, ако почвата е влажна само на дълбочина 5-10 см, корените на пипера са разположени много по-дълбоко.

Пиперът се счита за влаголюбива култура. Прекаляването с поливането също е опасно, тъй като излишната влага причинява гниене на корените и инхибира растежа на растенията.

Веднага щом пиперът започне да цъфти, поливайте го изключително в корена. Пръскането на върховете ще влоши условията за растеж на плодовете.

Прочетете също: Най-доброто време за засаждане на чушки и патладжани за разсад през 2024 г.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес