Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на овошките през есента - какво трябва да знаете за него

09 октомври 2024, 22:00 часа

През есента повечето градинари са фокусирани върху прибирането на реколтата и подготовката на градината за зимата. През този период много от тях забравят за една процедура, а мнозина дори не са запознати с необходимостта от нея. Тя е свързана с грижата за овошките. Въпреки че по това време на годината, реколтата вече е прибрана, не бива да забравяте и за напояването на овощните дървета през този период. Правилното поливане през есента ще бъде ключът към тяхното добро състояние и развитие, както и към богатата реколта през следващия сезон.

Всичко, което трябва да знаете за есенното поливане на овощните дървета

Първо всеки градинар трябва да знае защо е важно есенното поливане на овошките. Въпреки че по това време дърветата вече са приключили с плододаването, кореновата им система все още се нуждае от влага. Това е особено важно за региони със суха есен. Ако почвата изсъхне, корените могат да бъдат повредени от замръзване, а самите дървета могат да отслабнат и да станат по-уязвими към болести.

Как е правилно да се торят овошките преди зимата 

Освен това през есента овощните дървета залагат цветни пъпки, от които през пролетта ще цъфтят бъдещи цветове и впоследствие ще се образуват плодове. Достатъчната влажност на почвата спомага за по-доброто развитие на тези пъпки.

Кога и колко често да поливаме овошките през есента - това е друг важен въпрос, чийто отговор трябва да знае всеки градинар. Трябва да започнете да поливате овощните дървета през есента, когато средната дневна температура падне под +10°C. Обикновено се случва през октомври. Но все пак трябва да следите прогнозата за времето.

Честотата на поливане зависи от метеорологичните условия. През сухата есен дърветата се нуждаят от 1-2 обилни поливания в размер на 20-50 литра на дърво в зависимост от възрастта му. Ако есента се окаже дъждовна, едно или две умерени поливания ще са достатъчни. 

Идеалното време за поливане е втората половина на деня, когато слънцето вече не изпарява толкова много влагата. Водата трябва внимателно да се излее в кръга на ствола на дървото на дълбочина 30-40 см, така че да може добре да насити почвата около корените.

В този случай кръгът на ствола на дървото трябва първо да се разкопае, така че водата да се абсорбира по-бързо. След поливане може да се мулчира с дървени стърготини, слама или торф, което ще помогне за задържане на влагата.

Есенното поливане е важна част от грижата за овощните дървета, което гарантира тяхното успешно зимуване и добра реколта през следващия сезон. Следването на тези прости правила гарантира, че можете да отгледате наистина здрави и плодовити дървета.

С какво се пръскат овошките през октомври

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес