Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на доматите за УСПЕШНА реколта тази година

12 юни 2024, 16:14 часа

Водата е сред най-важните условия, за да имате успешна реколта във вашата градина, като това важи в пълна сила и за доматите. Влагата е изключително важна за живота и производството на добра реколта. От вода имат нужда корените, стъблата и листата на домата, както и самите плодове, които също са съставени от 95% вода.

Реклама

Без достатъчно влага, корените и листата на доматеното растение се сбръчкват и стават постепенно неспособни да приемат кислород и хранителни вещества, както и да превръщат слънчевите лъчи в енергия. Така няма да имате много плодове по растението, дори и то да оцелее.

Слабото поливане може да доведе до сходни проблеми, както и преполиването. Така че трябва да внимавате да не изпадате в двете крайности. Когато корените около доматеното растение се наситят прекалено много с вода, те започват да набъбват и да се подуват. Това ги затруднява да поемат енергията и въздуха, от които се нуждаят, за да оцелеят.

Правилно поливане на градината през летните жеги

От колко вода се нуждаят доматите?

Доматените растения се нуждаят от около 2,5-5 см вода всяка седмица – това е основно правило на градинарите. Но това може да се промени заради няколко фактора.

Ако климатът ви е сух, може да се наложи да снабдите растенията си с повече вода. И ако отглеждате растенията си в повдигнати лехи или в контейнери, това също ще увеличи нуждата от по-често поливане.

Успехът при поливане се свежда до това да се уверите, че корените на вашите растения имат точното количество влага по всяко време. Ако почва постоянно изсъхва за дълги периоди между поливането, доматите няма да се чувстват добре. Както и растение, чиито корени остават наситени в продължение на дни или седмици.

Поливане на доматите според етапа на растеж

Почвата отгоре често може да изглежда суха, докато под повърхността водата се събира около корените. По същия начин почвата отгоре може да изглежда влажна, докато корените могат да имат нужда от вода.

Доматените растения показват очевидни признаци, че се нуждаят от вода, така че се научете да им обръщате внимание и да ги разпознавате. Увиснали или сухи извити листа са чудесен индикатор, че растението се нуждае от вода. Пожълтяването на листата може да сигнализира, че близо до корените има твърде много вода.

Освен по външните признаци, може да разберете най-добре дали растението е жадно, като използват дълъг, тънък дървен шиш, за да проверят влажността на почвата близо до корените.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес