Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подрежете домати сега, ако искате богата реколта до късна есен

22 септември 2024, 17:02 часа

Ако искате добър добив от домати до ноември, тогава не забравяйте да ги подрежете така

Моля, погледнете градината си точно сега! Какво виждате - домат, който е "подивял" и е пораснал в трева. 

Нашето предложение е да подрежете доматите! Може да ви прозвучи странно, но ще ви обясним защо е необходимо!

А именно, ако есента е мека, доматите ще растат до средата на ноември.

Вижте още: Фатална грешка, която правите със стайните си растения през есента

Метод на подрязване:

Влезте в градината с градински ножици. Първо плевете колкото е възможно повече тревата между доматите. След това отрежете всички клони, които изглеждат повредени (обикновено клоните с листа близо до основата на доматеното дърво). Целта е растението да получава достатъчно слънчева светлина и въздух.

Как избирате кой клон да отрежете?

Ако по него няма цветя или плодове от домати - отрежете го!

Като минимум искате да:

Отрежете мъртвите листа към основата на растението.

Отрежете стъблата, които са умрели от вредители или болести.

Отрежете дръжките, които са се счупили под тежестта на плодовете.

Завържете всички стъбла, които лежат на земята.

Отделете време да вържете тежки стъбла, които са израснали през лятото и сега се нуждаят от опора.

Завържете отново тези стъбла, които са започнали да се накланят поради теглото си.

Завършете, като дадете на растението необходимия тор. Не забравяйте да се уверите, че торът е с ниско съдържание на азот и високо съдържание на калий и фосфор.

Доматите са голямото дете на всеки градинар. Има нужда от внимание и любов, за да расте и узрее в красиви и сочни плодове

Отглеждането на домати не е голяма наука и е много лесно, ако имате правилните инструменти и получите добри съвети. Онези градинари, които веднъж опитат сладостта на доматите от собствената си градина, никога не се съгласяват на компромиси: те винаги засяват и пресаждат сортове, които не се предлагат на пазара. За своите усилия те получават сочни плодове от началото на лятото до късната есен.

Предлагаме ви 7 съвета как да подобрите реколтата от домати:

1. Тор

Доматите са едни от „най-гладните” растения в градината. Преди засаждането на доматите е необходимо почвата да се натори добре, а след това и след засаждането, докато се образува цвят. Доматите изискват азот, така че трябва да намерите тор, който да добавите към вашето растение за по-добър, по-сочен продукт.

Може би други растения могат да виреят във всяка градина, но доматите виреят само в добре наторена площ, богата на минерали, необходими за растежа и развитието на това растение.

2. Слънцето

Без слънце няма сочни домати. Винаги засаждайте това растение на място, където ще има 6 или повече часа слънце.

3. Вода

Освен вечно гладно растение, доматът е и много жадно растение. Затова го поливайте редовно и никога не разчитайте на майката природа. Просто, ако видите, че почвата е суха, полейте добре доматите. Ако отглеждате домати в саксии, на балкони, през горещите летни дни поливайте растението до два пъти на ден.

4. Пресаждане на домати

При пресаждането на домати е много важно да се изкопае дълбока дупка, защото доматите обичат, когато корените им са добре покрити с пръст. Веднага щом се разкрият корените му, болестта се развива.

5. Когато доматите са още малки, болестите ги нападат

Доматите се нападат от различни вредители. Понякога това са листни въшки, а понякога и охлюви. Съветът е всеки ден да оглеждате стъблото на домата, за да проверите дали няма вредители по него. Веднага щом забележите проблем, решете го възможно най-скоро, защото болестта може да прогресира много бързо и да унищожи тези растения.

Вижте още: Сега е най-подходящото време да засадите чесън в есенната си градина

6. Завързване на домати

Доматът не може сам да задържи плодовете си, затова се нуждае от помощ. Вземете дървена или метална подпора, която да стои до домата, и привързвайте стъблото редовно, следвайки растежа. По този начин ще предпазите клоните от счупване и унищожаване на плодовете.

7. Разпознайте проблема навреме

Въпреки че би било хубаво, ако можеха, растенията не могат да ни кажат, когато нещо не е наред с тях, така че от нас зависи да обърнем внимание на предупредителните знаци.

Проблеми, за които трябва да внимавате:

Дупки в листата - Търсете градински вредители денем и нощем и действайте съответно

Увяхване - Поливайте по-често

Черни листа - вероятно причинени от гъбички. За да предотвратите мана, не забравяйте да редувате местоположението на вашето доматено легло всяка година, дайте на растенията достатъчно място за дишане, като не засаждате твърде близо едно до друго, и пръскайте с фунгицид през целия вегетационен период.

Черни петна по плодовете - липса на калций.

Добър тор за домати ще помогне за това или можете да поставите натрошени черупки от яйца в почвата около растението.

Напукани плодове 

Напуканите домати обикновено се причиняват от неравномерно поливане. Ако доматът не получи достатъчно вода, внезапно ще има голям прилив на вода, плодът ще се надуе твърде бързо, причинявайки пукнатини. Тези пукнатини обикновено зарастват преди прибиране на реколтата и макар да не са красиви, не са вредни.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес