Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевелът, който ще ви избави от листните въшки

04 юни 2024, 13:39 часа
Реклама

Едно растение, което расте като плевел във всяка градина, помага за защитата на градинсите култури от листни въшки и вредни насекоми. За да направите домашен инсектицид (напълно безопасен), ще ви трябват глухарчета, както и вода и сапун.

Глухарчета - как помагат в борбата с листните въшки

Изкопайте толкова глухарчета (заедно с корена), така че, нарязани, да запълнят цяла голяма тенджера. След това напълнете съда с гореща вода почти до върха и го сложете на огъня. Когато течността заври, оставете я на котлона за около 5 минути, след което можете да го изключите.

Оставете бульона да се охлади, след което го прецедете и смесете с 50 гр сапун - течен или настърган. Това е всичко, лекарството срещу листни въшки, различни видове гъсеници, паякообразни акари, листоядни насекоми и техните ларви е готово. Напръскайте растенията с него. Не забравяйте да обработите и долната част от листата, където често се крият листните въшки. 

Листни въшки по пипера - най-добрите бабини рецепти

Други методи за борба с листните въшки

Опитните градинари винаги засаждат култивирани насаждения с остри миризми в градината си, които със своята миризма отблъскват листните въшки. Те не обичат близостта до невен, копър и лук. Тези растения не гарантират 100% защита от вредителя, но може да минимизират рисковете от появата му. Мравките също развъждат листни въшки. Те се хранят със сладкия сок, отделян от вредителя, така че е важно да се предприемат мерки за тяхното прогонване от градината. Мравките ще бъдат отблъснати от пелин.

Сапуненият разтвор е добре познат метод за борба с листните въшки. Добавете 5 супени лъжици настърган или течен сапун за пране към 1 литър вода. Разбъркайте добре и напръскайте засегнатите растения със спрей. Някои градинари използват течност за миене на съдове или катранен сапун.

Ако в градината ви има малко листни въшки, тогава можете да опитате следния метод - пръскане с маркуч под налягане. Водата събаря всички насекоми от дърветата и листата - в случая те няма да се върнат сами, ще имат нужда от помощта на мравки.

Лайката също помага в борба с вредителя. Един литър вряла вода и 100 грама суха лайка се настояват в продължение на 12 часа. След това полученият концентрат се разрежда с три части вода, добавя се сапун и насажденията се пръскат с приготвения разтвор.

В случая може да се използва и пепел. Тя е отличен биологичен метод, съчетаващ възможността за борба с листните въшки и подхранване на растенията. Чаша пепел се изсипва в пет литра вода и се оставя за един ден, най-лесно е да се накисне и да се остави за една нощ. След това се напръскват всички засегнати растения

Содата също идва на помощ случая. Но тъй като тя се отмива бързо, винаги се комбинира със сапун. Рецептата е проста: 1 супена лъжица сода, една четвърт настърган сапун за пране, 1 литър топла вода. Разбъркайте добре съставките и напръскате растенията с приготвения разтвор.

Този разтвор ще ви избави от листните въшки за цяло лято

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес