Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петна по листата на краставиците - направете това, за да спасите реколтата

28 юни 2024, 09:50 часа

Появата на мраморен цвят върху листата на краставиците показва наличието на сериозен дефицит на магнезий в културата, който сред професионалните градинари се нарича магнезиева хлороза.

Реклама

Как да спасите реколтата на краставиците? 

Според експерти магнезиевата хлороза се проявява върху краставици с характерен цвят на листата. Вените по тях стават яркозелени, а ръбовете и средата рязко избледняват. Постепенно листата на храстите се извиват и умират. Следователно ще трябва да забравите за прилична реколта от краставици.

Торене на краставиците за бърз растеж - това е най-добрият тор

Ако забележите признаци на магнезиев дефицит, тогава трябва незабавно да третирате краставиците с магнезиев хилат или друг препарат, съдържащ този важен за растението елемент. Растенията трябва да се пръскат, докато симптомите на заболяването изчезнат напълно - веднъж седмично. И след това - на всеки 14 дни с цел профилактика.

Навременното премахване на симптомите на магнезиева хлороза по краставиците ви гарантира богата реколта.

Как да спасим засегнатите зеленчуци

В зависимост от причината за пожълтяването на листата има няколко начина за решаване на проблема:

  • Ако има недостиг на хранителни вещества, листата се третират с циркон, а ден по-късно се прилага лекарство с калций. Също така не забравяйте за азотсъдържащите торове.
  • За да не се заразяват храстите един друг, оставете най-малко 30-50 см между разсада, разстоянието между редовете трябва да бъде повече от 90 см.
  • Нормалният режим на напояване осигурява овлажняване на почвата до 10 см дълбочина;

Ако листата са засегнати от гъбички, те трябва бързо да бъдат отстранени и изгорени, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта. За да предпазите краставиците от гъбички в бъдеще, използвайте запарка от 50 гр чесън в 1 литър вода, престояла 24 часа. 

Ако плодовете на краставицата в оранжерията са пожълтели, тогава растението се нуждае от помощ:

  • Наторете почвата с 10% разтвор на конски тор във вода или обикновен тор, съдържащ азот;
  • Ако растенията не получават достатъчно осветление, използвайте флуоресцентни лампи или фитолампи. Храстите се нуждаят от поне 12 часа светлина на ден, но не редувайте слънчева светлина и лампи. Растението се нуждае от 6 часа тъмнина на ден, за да си почине. 
  • Ако на храста са се образували голям брой завръзи, но растението няма достатъчно сила да ги развие въпреки достатъчното осветление и хранене, тогава излишъкът трябва да бъде прищипан. Оставете не повече от 25 ембриона на всеки храст; в облачно лято този брой се намалява.

Ако върховете на краставиците са пожълтели поради развитието на пухкава мана, е необходимо да спрете поливането и торенето на храстите. Храстите, заразени с физариум, трябва да бъдат отстранени, за да се предотврати инфекцията на всички растения в оранжерията.

За да берете краставици до падането на сланата, не е нужно да ги оставяте да станат прекалено големи. В преследване на по-големи зеленчуци често градинарите се лишават от възможността за образуването на нови плодове.

Най-добрият тор за краставиците в края на юни е този

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес