Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овошките и цветята, които никога НЕ трябва да се подрязват през есента

12 октомври 2024, 10:26 часа

Резитбата на овошки и цветя през есента е много често срещана и важна практика. Не бива обаче да се увличате твърде много по тази процедура, защото има дървета и храсти, които определено не могат да бъдат подрязани в този момент от годината.

Ако подрязвате в неподходящ момент, това може да доведе до лошо здраве на растението, както и до намаляване на броя на цветята, които може да произведе. И има няколко растения, които не трябва да се подлагат на процедура по резитба през есента. Те включват азалии, рододендрони, череши, праскови, сливи, круши, форзиция, люляк. 

Цветя и овошки, които не се подрязват през есента

Азалии и рододендрони - идвете растения трябва да се подлагат на резитба през едно и също време, защото принадлежат към едно и също семейство и определено това време не е есента. Тези растения цъфтят на стара дървесина или на клони от предишния сезон, така че ако искате да видите много цветя, трябва да внимавате при резитбата.

Резитба през есента - за кои дървета е задължителна 

Повечето градинари съветват да ги подрязвате в рамките на три седмици след като спрат да цъфтят през пролетта. Това ще им даде достатъчно време за образуване на клони за следващата година.

Череши, праскови и сливи - всички представители на рода Prunus, особено черешите, сливите и прасковите, ще растат по-добре, ако извършите внимателно пролетно подрязване. Или може да се направи през лятото - и това се дължи на факта, че тези растения са много податливи на определени гъбични заболявания, които причиняват стратификация на клоните. Гъбата се пренася от вятъра и заразява дървета и храсти чрез рани. Тя  произвежда най-много спори през късната есен и зимата, така че есенното подрязване може да доведе до инфекция.

Крушовите дървета трябва да се режат в края на зимата, след края на силните студове, когато пъпките започнат да се увеличават. Ранното подрязване през есента или зимата може да причини прекомерен растеж, което прави дървото по-податливо на загуба на клони.

Форзиция - този ярко жълт храст трябва да се подрязва през пролетта, след като цъфтежът приключи. Тъй като храстът цъфти върху стара дървесина, есенното подрязване може да означава, че през следващата година няма да видите толкова много цветя.

Люляк - важно е да подрязвате люляците след като цъфтежът е приключил в началото на лятото, за да осигурите по-добър растеж всяка година. Подрязването на вашия люляков храст е много важно - това ще му помогне да поддържа формата си и ще предотврати израстването му твърде високо.

Есенна или пролетна резитба - коя е по-добра

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес