Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От тази билка се приготвя най-добрият тор за ягодите

25 юни 2024, 07:24 часа

Когато на ягодите се появят плодове, храстите се нуждаят от специално торене. Руският агроном Ксения Давидова разкри какво трябва да се използва, така че да има много плодове.

Реклама

Най-добрата билка за ягодите

Като начало можете да се ограничите до органичен тор от коприва. Накиснете шепа стари бисквити и кофа накълцана коприва в 10 литра топла вода. Оставете за една седмица на топло място. Разредете готовата смес с вода и изсипете по 0,5 литра под всеки храст.

При кои заболявания НЕ трябва да се ядат ягоди

Ако няма коприва, тогава е подходящ минерален тор, приготвен от десет литра вода и 1 супена лъжица калиев монофосфат. Изсипете 1 литър течност под всеки храст.

За да се отървете от воднистостта на плодовете и да им придадете особена сладост, е необходимо да ги напръскате със следната смес. За да я приготвите, разтворете 2 грама калиев перманганат, 1 грам борна киселина и 2 грама калиев сулфат в 2 литра вода.

Предиства от торенето с коприва

Едно от основните предимства на използването на коприва като тор е, че тя е екологична алтернатива на традиционните минерални торове. За разлика от химическите торове, копривата е безвредна за зеленчуковите култури, почвата и опрашващите насекоми. Копривата също така е в състояние активно да абсорбира хранителни вещества от почвата и да ги съхранява в тъканите си, което я прави ефективен и ефикасен тор. Има обаче някои култури като фасул, грах, лук и чесън, които не реагират добре на торене с коприва. Като цяло копривата е универсален и екологично чист вариант за тор, който може да бъде от полза за широк спектър от растения.

Копривата като тор е най-добре да се използва в началните етапи на растеж на културата, когато нуждата от азот и калий е най-висока. Най-често се използва запарка от млада коприва. Като алтернатива листата от коприва могат да се добавят към компоста, за да се обогати почвата. Със своето изобилие от хранителни вещества и екологично чисти свойства, копривата е ценна добавка към инструментите на всеки градинар.

За да приготвите запарка от коприва за поливане на растения, първата стъпка е да съберете и подготвите листа от коприва. Важно е да събирате листата далеч от пътната мрежа и да носите ръкавици. За запарка се използват само листата и стъблата, а не корените. Нарежете листата на малки парчета или ги поставете в съд. Копривата за тор трябва да е млада. Следващата стъпка е да приготвите запарка от коприва. Напълнете съда с топла вода, оставяйки малко място отгоре за ферментация. Запарката може да се приготви и с вряща вода. Поставете капак върху контейнера и поставете предмет, като камък, отгоре.

Оставете запарката да ферментира няколко дни, като разбърквате от време на време. Когато запарката от коприва е готова, може да се използва за поливане на растенията. Разредете запарката с вода в съотношение 1:10 за поливане или 1:20 за пръскане. Това гарантира, че растенията получават необходимите им хранителни вещества. Запарката от коприва спомага за правилното развитие на кореновата система, укрепва имунитета на растенията и повишава устойчивостта им към вредители и болести. Тази инфузия е подходяща за повечето растения, включително рози, касис, ягоди и овощни дървета.

Колко време трябва да се варят компоти от ягоди?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес