Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основни фактори за винаги СВЕЖИ цветя у дома

22 ноември 2023, 17:11 часа
Реклама

Отглеждане на цветя у дома винаги е чудесен избор. Дават светлина, цвят и подобряват настроението. Изберете растения спрямо условията, които може да предложите – светлина, топлина, влажност, за да сте сигурни, че ще имате успех. Грижете се добре за тях, като в тази статия ще намерите съвети за основни фактори, на които да обърнете внимание.

Грижа за вашите стайни растение

Всички растения се нуждаят от вода, светлина и храна, но трикът към успеха е да практикувате умереност.

Цариците на есента: ТОП 5 стайни растения

Почва 

Най-добрата среда за растеж е без почва и е комбинация от равни части торфен мъх, вермикулит/перлит и компост. Това се отнася за повечето растения. При орхидеите е малко по-различно – добра комбинация при тях е добре дренирана смес с достатъчно място за дишане на корените.

Поливане

През повечето време хората се притесняват, че не поливат достатъчно, когато всъщност поливат твърде много! Растенията не искат да бъдат накиснати във вода постоянно. Това може да доведе до загниване на корените.

Може да проверите дали растението има нужда от вода, като проверите колко тежи. Колкото по-лека е саксията, толкова повече се нуждае от поливане. Може да проверявате почвата и с пръст – ако е влажна, изчакайте с поливането.

10-те най-издръжливи стайни растения, които процъфтяват и на тъмно

Повечето стайни растения биха предпочели да са леко сухи, отколкото да са мокри. Поливане веднъж или два пъти седмично е подходящ за повечето растения, при който поливате растението обилно, но рядко.

Поставете чинийка под саксията, като така ще уловите излишната вода и ще следите поливането. Закупуването на обикновена бутилка със спрей също е полезно за стайни растения. Лекото разпръскване веднъж или два пъти на ден обикновено е от полза.

Светлина

Светлината е също толкова важна, колкото водата. Всички растения се нуждаят от светлина, за да извършват необходимите им биологични процеси. Някои растения естествено се нуждаят от по-малко светлина от други – трябва добре да познавате цветето, което отглеждате и неговите нужди.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес