Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ засаждайте лук и чесън на това място

03 октомври 2024, 19:52 часа

Наближава времето, когато повечето градинари се подготвят за засаждане на лук и чесън. Ако искате да получите прилична реколта, изберете място за тези растения отговорно. Ето къде никога не трябва да засаждате тези култури.

Къде не трябва да се засажда лук и чесън?

Лукът и чесънът не трябва да се засаждат там където преди са били отглеждани лукови култури. Трябва да сте сигурни, че предходните култури не са страдали от болести като пероноспора, фузариум и сива плесен.

При засаждане на зимен чесън сложете това в почвата, за да е богата реколтата

Ако няма друга алтернатива - в този случай почвата трябва да се натори и да се засади зелен тор. Препоръчително е да се извърши двойна сеитба на зелен тор, например първо се засажда фий и след това смес от зелен тор. Но леглата, на които преди това са били отглеждани бобови растения (грах, боб), тиквички и краставици, могат само да са от полза в случая - там може спокойно да засадите зимен лук и чесън.

В продължение на предходната точка: копърът и босилекът не са подходящи като предходни култури за засаждане на лук и чесън, тъй като отделят специални вещества, които потискат растежа на култивираните растения.

На място, на което се задържа вода или се наводнява през пролетта, също не трябва да се засаждат лук и чесън.

Ако през пролетта или по време на топене на снега, лехата е наводнена, културите най-вероятно няма да оцелеят през зимата. Въпросните растения показват предпочитание към сушата, а не към излишната вода.

Ако почвата е твърде влажна и няма други възможности за засаждане, трябва да се вземат мерки за оттичане на водата. Можете да направите канавки, да инсталирате дренажни тръби или да създадете малки повдигнати лехи така че водата да не се задържа в тях. 

Ако решите да рискувате и да засадите лук и чесън на места, където има сянка, подгответе предварително средства за борба с мана - те ще ви бъдат полезни. Когато растат на сянка, тези две култури страдат от мана. 

За получаване на високи добиви при отглеждане на чесън е необходимо да се добави хумус или компост (40-50 кг на 10 кв.м.). Засаждането на зимен чесън трябва да започне от 15 септември до 5 октомври, така че преди стабилното зимно застудяване скилидките да имат време да се вкоренят и да образуват корени с дължина 7-10 см, но не и да образуват листа. Дълбочината на засаждане на чесъна е 6 - 8 см, на разстояние между редовете 25 - 30 см, след засаждането на зимния чесън, лехата трябва да бъде добре напоени, това насърчава образуването на кореновата система и повишава зимната издръжливост.

Като материал за мулчиране могат да се използват слама, торф и хумус. Височината на слоя е приблизително 10 сантиметра.

Къде да засадите зимен чесън - това е идеалното място

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес