Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

13 май 2024, 22:00 часа

Листните въшки могат да се превърнат в истински бич за всеки градинар. Тези вредители се размножават бързо и са в състояние да унищожат градинските култури. Но има някои ефективни методи, които помагат да се отървете от вредителя за дълго време. Важно при тяхното приложение е времето навън да е сухо и безветрено.

Лековете, които ще ви избавят от листните въшки за цяло лято 

Инфузията на чесън с право се счита за една от най-добрите и най-ефективни. За целта са достатъчни 100 грама чесън и 1 литър вода. Чесънът се счуква и се добавя към течността.

Без пръскане и химия: Как да се отървете от листни въшки за минути??

Получената смес се оставя да се кисне в продължение на 24 часа и след това се вари 20 минути. Полученият разтвор трябва да се разреди с вода в съотношение 5:1 и да се напръска върху храстите.

Ако имате много глухарчета във вашата градина, можете да ги използвате. Налейте  в кофа10 литра вода, добавете към нея 500 грама свежи цветя от глухарче, оставете сместа да се кисне в продължение на 2-3 дни, като не забравяте да разбърквате периодично. Преди да напръскате дърветата с получената смес, не забравяйте да я прецедите.

Други методи за борба с листните въшки

Най-лесният вариант е да "отмиете" листните въшки с маркуч. След тази процедура се препоръчва растенията да се напръскат с вода, смесена със сапун за пране. Можете да го настържете или да си купите готов течен разтвор и да го разредите с вода. За 300 грама сапун за пране се нуждаете от 10 литра вода. Ако използвате течен сапун ще са ви необходими 125 милилитра на 10 литра вода. Можете да използвате катранен сапун - разредете 100 гр сапун в 10 литра вода. Сапунените разтвори са безопасен и ефективен метод за борба с листните въшки.

Друг вариант - смелете 200 г сухи тютюневи листа и ги накиснете в 5 литра вода за два дни. След това добавете още пет литра вода и прецедете.

Инфузията от лайка е друг метод за борба с вредителя -  добавете сто грама лайка към 1 литър вода. Трябва да настоявате течността за 12 часа. За да пръскате растенията с този разтвор, трябва да разредите една част от тинктурата и три части вода. Необходимо е да добавите и сапун - четири грама сапун на литър разтвор.

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес