Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напръскайте доматите само веднъж с този разтвор и ще забравите за черната мушица

30 август 2022, 13:45 часа
Реклама

Народни средства

Този арсенал от средства е доста широк и е тестван от повече от едно поколение. Тези методи ви позволяват ефективно да се справите с черните мушици по доматите, докато те са абсолютно безвредни за човешкото здраве.

Най-вкусната туршия от зелени домати се приготвя ТАКА

Основни рецепти

Необходими са ви торбичка лют червен пипер, 3 големи скилидки чесън (наситнени) и 3 с.л. л. горчица на прах. Всички компоненти трябва да бъдат смесени, добавете 5 литра топла вода и оставете за 3 дни. Този разтвор се използва за пръскане на стъблата на доматите и земята около тях.

200 гр. люспите от лук трябва да се залеят с 3 литра вряща вода, оставете бульона да се вари. Когато агентът се охлади, може да напръскате доматите напълно.

Необходимо е да се приготви сапунен разтвор, като се разредят 20 g сапун за пране в 10 литра топла вода. След това добавете чаша пепел към него и разбъркайте всичко добре. Това означава, че трябва да обработите стъблата и листата на доматите.

Можете да съберете листата от домати (здравословни растения) и да приготвите отвара на тяхна основа. Това ще отнеме 2 супени лъжици натрошени листа, те трябва да се залеят с 2 супени лъжици гореща вода и оставете ги за 12 ч. След това доматите, засегнати от мушицата, се третират с това.

Домати без поливане: Не сте чували за подобен трик

Предпазни мерки

Борбата с листните въшки върху доматите не е лесна, но трябва да го направите навреме, докато насекомите унищожат всички растения и бъдещата реколта. И така черната мушица върху доматите изобщо не припарва, струва си да се погрижите за превенцията предварително.

За тези цели можете да засадите растения между доматени храсти или около градинско легло, които листните въшки не могат да понасят. Тава включва, например, лук, чесън, невен и различни ароматни билки.

Миризмата им ще отблъсне вредителите. Също така трябва да наблюдавате липсата на плевели в леглата, тъй като техните издънки привличат само листни въшки, допринасяйки за тяхното размножаване.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес