Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за малините през септември е този

02 септември 2024, 13:02 часа

Септември е чудесно време да подготвите малините за зимата. Този период е чудесна възможност да се погрижите за качеството на реколтата през следващата година. С правилната схема на торене можете значително да увеличите добива на тези вкусни плодове.

Торене на малините през септември

Много градинари обичат да използват промишлени формули, тъй като те са лесни за употреба и много ефективни. Можете да обърнете внимание на суперфосфата - 25 грама от него са достатъчни за един малинов храст. Също така си струва да се обърне внимание на калиевия сулфат. От него е необходимо по-малко количество - 15 грама ще са достатъчни. Градинарите с опит често използват и калиево-магнезиев оксид - 30 грама продукт ще бъдат достатъчни.

Как да наторите малините преди зимата?

Но според тях най-добрият вариант е компост с хумус: това са отлични инструменти за възстановяване на баланса на хранителните вещества в почвата. Можете просто да поставите слой от този тор като мулч. Дебелината на пласта трябва да бъде около четири сантиметра.

Начинаещите градинари погрешно вярват, че след плододаване храстът „почива“. Следователно се предполага, че не се нуждае от допълнителни хранителни вещества. Но това не е така. През този перипд храстът активно се подготвя за студа. Разширява кореновата система, която складира хранителни вещества за дългата зима. Тези резерви ще помогнат на храста да презимува нормално и да започне да расте през пролетта.

Надземната част също се подготвя за зимуване. Клоните се покриват с по-плътна кора и стават дървени. Това е особено важно за младите зелени издънки. Ако нямат време да се покрият с кора преди замръзване, те ще умрат. Освен това през есента се залагат плодни пъпки, от чийто брой зависи бъдещата реколта. Ако има хранителен дефицит, те ще бъдат много по-малко.

Не всички торове са подходящи за есенно приложение, като се има предвид, че растението се подготвя за зимата. Азотът в големи количества активира вегетацията и растежа на зелена маса. Добавянето на азот „за бъдеща употреба“ е безполезно: ако храстът получи минерални елементи, той ги използва веднага. В резултат на това той ще започне да расте и ще умре в студа, защото няма да има време да се подготви за по-ниските температури. Ето защо, когато избирате хранителна смес, не забравяйте да обърнете внимание на състава. Не трябва да има азот, допустимо е минималното количество.

През есента културата се нуждае от фосфор. Помага за изграждането на силен имунитет и безопасното преживяване на зимата. С негово участие се залагат плодни пъпки и се формира кореновата система. Дефицитът на фосфор потиска растението и намалява бъдещия добив.

Преди зимуване малините се нуждаят от калий. По-голямата част от него се съдържа в клетъчния сок и участва в биосинтезата на въглехидрати, включително захари. Калият укрепва имунитета на растението и му помага да се подготви за зимата. Най-добрият вариант за храсти е използването на фосфорно-калиеви смеси. Те ускоряват процеса на образуване на кората, увеличават броя на плодните пъпки и повишават устойчивостта на замръзване на храста.

Малини - как влияят на кръвната захар

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес