Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-опасният тор за чушките: Уврежда яйчниците и влошава цъфтежа

25 август 2023, 19:44 часа

Чушките и доматите са като роднини в градината, тъй като спадат към едно семейство - Соланови. Но въпреки подобията им, тези растения имат различни изисквания към торовете. Подходът "еднакви торове за подобни растения" може да бъде опасен за растежа и развитието на чушките. В тази статия ще разгледаме най-опасния тор за чушките и какво можем да направим, за да ги опазим.

Все още не е късно да използвате този тор за пипера и до есента ще приберете по 5 кг чушки от корен

Защо чушките изискват специален тор?

Въпреки че чушките и доматите са роднини, те имат различни хранителни нужди. Чушките показват бърз растеж и нормално развитие на почви с ниска киселинност. За разлика от доматите, те не се нуждаят от определени съединения, които могат да ги засегнат отрицателно.

Най-опасният тор за чушките

Никога не подхранвайте чушките с калиев и магнезиев сулфат (сулфати). Тези вещества могат да направят почвата по-кисела, което може да доведе до сериозни проблеми със здравето на вашите чушки. Този тип тор може да влоши цъфтежа на растенията и да навреди на образуването на яйчниците. Грешното прилагане на сулфатите може да има нежелани последици.

Супер трик за големи чушки: Добавете тази специална тор!

За да компенсирате дефицита на калий и магнезий, може да използвате зелен тор или дървесна пепел. Тези алтернативи предоставят необходимите хранителни вещества без риска от прекомерна киселинност на почвата. Зеленият тор и дървесният пепел могат да бъдат включени в градинарската практика като безопасен и ефективен начин за поддържане на здравето на чушките.

Избягването на опасни торове, като калиев и магнезиев сулфат, може да предпази растенията ви от нежелани проблеми. Изберете подходящи алтернативи като зелен тор и дървесен пепел, за да осигурите здравето и усилията, които сте вложили във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес