Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-красивото есенно цвете, което трябва да имате в градината или на балкона си

26 септември 2024, 08:58 часа

Хризантемите са сред най-обичаните цветя - от изтока до запад на планетата - и селекционерите откликват на желанията на любителите с нови цветове и различни форми на тези красиви цветя.

Вижте още: Трябва ли да почистите падналите есенни листа от градината и какво да правите с тях

С удоволствие ги отглеждаме в градината или на терасата, а и се отглеждат много лесно. Тъй като има толкова много разновидности, е лесно да си осигурите двор, пълен с цветя през дългия есенен сезон.

Хризантемите са чувствителни към дневна светлина - ранните започват да образуват пъпки, когато денят се скъси до 14 часа, и цъфтят около осем седмици по-късно. Обикновено това е в началото на септември, а на някои места те могат да цъфтят дори през август.

За тези, които сами размножават хризантемите , това означава, че те трябва да бъдат засети 4-6 седмици преди последната пролетна слана. Когато тя премине, можете да прехвърлите издънките в градината.

Късните хризантеми цъфтят в края на септември и началото на октомври, като също имат подобен период на цъфтеж - между четири и шест седмици. За да имате толкова късно цъфтящи хризантеми, помислете, че те трябва да се сеят в края на май или началото на юни.

Вижте още: Ето как лесно да си отгледате чери домати в саксия

За да бъдат хризантемите по-пищни и да имат повече цветове, прищипвайте ги веднага след като достигнат височина около 12 см. Когато пораснат до около двадесет сантиметра, можете да съкратите клоните с около сантиметър.

Внимавайте с поливането, тъй като хризантемите са чувствителни към растителни въшки и мухъл, така че в никакъв случай не е препоръчително да ги пръскате отгоре.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес