Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за сладки и хрупкави краставици е този

17 юли 2024, 09:56 часа

Дори опитни градинари могат да се сблъскат с появата на горчивина в краставиците. Това може да се случи поради суша, силна топлина, липса на микроелементи в почвата и липса на светлина.

Най-добрият тор за сладки краставици

Ако искате да избегнете появата на горчивина в краставиците, тогава по време на периода на плододаване на културата трябва да използвате специален тор. Градинарите, които са го използвали, отбелязват добрия вкус на плодовете, независимо от времето и други фактори.

Билката, от която се приготвя най-добрият тор за краставици 

За да приготвите тора, разредете 15 гр калиев хлорид, 10 гр суперфосфат и 5 гр амониев нитрат в 10 литра вода. Разбъркайте получения разтвор, след което продължете с поливането на краставиците.

Това торене е безопасно за културата, поради което може да се извършва всяка седмица до завършване на плододаването на краставиците. Благодарение на този състав дори и най-слабо плодородните и претенциозни сортове ще дадат вкусни и сочни плодове.

При неблагоприятни външни условия тези зеленчуци произвеждат кукурбитацин, токсично вещество, което придава горчив вкус, натрупвайки се в долната част на плода.

Други начини за ефективно торене на краставиците

Вермикомпостът е продукт от преработката на органични отпадъци от червеи. Той е един от най-ценните и безопасни торове за краставици, тъй като съдържа много хуминови киселини, аминокиселини, ензими, растежни хормони, микроелементи и полезни бактерии. Вермикомпостът подобрява структурата и плодородието на почвата, активира микробната флора и повишава имунитета на растенията към болести и стрес. За да приготвите разтвор от вермикомпост:

  • Вземете готов вермикомпост (можете да го купите в магазин или да го направите сами) и го залейтете с вода в съотношение 1:10.
  • Покрийте с капак или найлоново фолио и поставете на топло място за 2-3 дни.
  • Периодично разбърквайте инфузията и наблюдавайте миризмата (не трябва да е много силна).
  • Разтворът се прецежда през марля или цедка и се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Краставиците трябва да се торят с разтвор на вермикомпост в корена след поливане веднъж на всеки две седмици по време на периода на плододаване. Този тор подобрява качеството и вкуса на плодовете, увеличава срока на годност и насърчава образуването на плодове.

Дървесната пепел е отличен източник на калий, калций, магнезий, желязо и други микроелементи за краставиците. Освен това неутрализира киселинността на почвата, подобрява нейната структура и въздухообмен, предпазва растенията от гъбични заболявания и насекоми вредители. За да приготвите тора от дървесна пепел:

  • Вземете дървесна пепел (за предпочитане от твърда дървесина) и я залейте е с вода в съотношение 1:5.
  • Добавете 1 чаша 10% разтвор на оцет, за да активирате хранителните вещества в пепелта.
  • Покрийте с капак или найлоново фолио и поставете на топло място за 3-5 дни.
  • Периодично разбърквайте тора и наблюдавайте миризмата (трябва да е приятна и билкова).
  • Прецедете тора през тензух или сито и разредете с вода в съотношение 1:10.

Краставиците трябва да се подхранват с тор от дървесна пепел в корена след поливане веднъж месечно през периода на цъфтеж и плододаване. Този тор укрепва стъблата и листата на насажденията, подобрява цвета и аромата на плодовете и предотвратява падането на цветовете.

С този тор краставиците ще растат 2 пъти по-бързо

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес