Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият домашен тор, с който реколтата на гроздето ще е 2 пъти по-богата

25 март 2024, 06:51 часа
Реклама

Тези, които искат да получат изобилна реколта от грозде, може да приготвят прост и икономичен домашен тор, като използвате само една съставка. 

Най-добрият домашен тор за двойна реколта от грозде

Той се приготвя на базата на окосена трева. Може да се използват всички плевели и билки, които растат в градината. Поставете окосената трева в кофа, като я напълните до около 3/4. Налейте вода в кофата, като целта е зелената маса да се потопи напълно. Покрийте кофата с капак или кърпа, за да предотвратите навлизането на насекоми в сместа.Разтворът се разбърква старателно всеки ден.

Кога е най-добре да се пръска лозето - сутрин или вечер

Оставете сместа за две седмици. С течение на времето свойствата на тора ще се подобрят и той ще бъде готов за употреба след ферментация.

Използвайте домашен тор за поливане на лозите. Може да се използва и като спрей. 

Този естествен тор, получен от окосена трева, е богат на азот, минерали и витамини, необходими за растежа на гроздето. Нивото на pH от 6,7 го прави особено подходящ за третиране на лозята.

Започнете да подхранвате гроздето в началото на сезона, в идеалния случай две седмици преди очаквания цъфтеж. Осигурете второ торене с него през есента, веднага след прибиране на реколтата.

Освен това е важно да изберете слънчево място за лозата, тъй като тя се чувства добре в топла среда. Оптималните почвени условия включват леко кисело до неутрално pH (6,5 до 7,2).

Дървесната пепел също се използва широко като тор за грозде. Торовете се прилагат на дъното на изкопа. Важно е в първите месеци след засаждането на лозето почвеният слой да се обогати с хранителни вещества, в които впоследствие да се развие кореновата система на разсада.

Торът, приложен по време на засаждането, осигурява нормално развитие на лозата за 3-5 години върху всякакъв вид почва. По това време не е необходимо да се прилагат допълнителни фосфорно-калиеви и органични торове.

Ако гроздовите храсти се развиват слабо, особено забележимо на песъчливи почви, тогава растенията могат да се третират само с азотни торове (амониев нитрат, урея амониев сулфат). Те се добавят в течна форма, 10 литра вода за 30-50 гр карбамид или амониев нитрат. Торът за грозде трябва да се прилага от втората или третата година от живота, когато започне растежът на издънките, нанесете разтвора в кладенец или тръба, заровени по време на засаждането, на дълбочина 40-50 см близо до храстите.

Всяка година плододаващият гроздов храст отнема наличните хранителни вещества от почвата - азот и калий по 35 гр и фосфор - 15 гр на килограм реколта. Следователно същото количество тор трябва да се внесе в почвата. Фосфорно-калиевите и органичните торове за грозде трябва да се прилагат веднъж на 3-4 години върху черноземни почви и веднъж на 2-3 години върху песъчливи почви.

Прочетете също: Гроздето ще бъде по-сладко от мед, ако направите това през пролетта

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес