Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се засаждат рози през есента?

30 септември 2024, 12:07 часа

Розите в есенната градина изискват много грижи. Цъфтежът и развитието на храста през пролетта зависи именно от правилната грижа през есента. Но някои градинари избягват засаждане на рози през есента. Градинарите с повечр опит препоръчват да се засаждат рози именно по това време на годината. Това засаждане има своите предимства.

Ползите от есенното засаждане на рози

Розите се препоръчват да се засаждат в края на септември и началото на октомври. Те ще имат време да се вкоренят през това време и да презимуват без проблеми. Есенните дъждове ще бъдат от полза и като цяло есенното засаждане ще създаде комфортни условия за по-нататъшно развитие и растеж.

Как да подготвим почвата

Препоръчително е да засадите розите в рохкава и наситена с кислород почва. Също така е важно да добавите смес от компост, минерални торове и глинеста почва към дупката за засаждане.

Кога се режат розите през есента?

Как да подготвим разсада

Преди засаждане разсадът трябва да се държи във вода за един ден. Често се препоръчва да се използва слаб разтвор на калиев перманганат за лечение. След това трябва да подрежете издънките до 30 см. Корените на храста се съкращават до 25-30 см и след това се потапят в смес от глина и оборски тор. Самияг разсад се третира с 2% разтвор на железен сулфат. След засаждането почвата в дупката се уплътнява и мулчира.

За един или два храста се изкопават отделни дупки. Ако ще засадите голям брой рози, тогава ще бъде по-удобно да изкопаете окоп. Диаметърът на дупката трябва да бъде най-малко 40 см, в зависимост от размера на кореновата система. През есента розите трябва да се засаждат дълбоко (60 до 70 см), тъй като горният слой на почвата замръзва по-бързо.

Също така трябва да определите разстоянието между храстите. Всичко зависи от конкретния сорт рози:

  • Полиантовите рози се засаждат на разстояние около 40 см.
  • За чаено-хибридни рози ще са ви необходими поне 60 см.
  • Ремонтантите ще се чувстват добре на разстояние около 70 см.
  • Парковите сортове рози трябва да са на разстояние 1 м една от друга.
Полезен ли е лекият студ?

Розите не се страхуват от първите слани до -7 градуса. Експертите дори съветват умишлено да се изчака тази температура, без да се покриват храстите. Това допринася за правилното въвеждане на цветя в латентно състояние, закаляване на стъблата и кореновата система.

Опитните цветари предупреждават, че основното условие за успешното зимуване на розовите храсти е сухият подслон. Не засаждайте рози с мокра почва, влажна зеленина или покривен материал. Както самите храсти, така и всички средства за подслон трябва да са сухи. Това предпазва розите от разпространението на вредители, гниене и мухъл.

5 важни неща, които всеки градинар трябва да направи с розите през есента

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес