Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мляко за богата реколта от домати - ето какво правят опитните градинари

02 август 2023, 14:23 часа

Всеки опитен градинар знае, че ефективен тор за подхранване на доматите може да се намери във всяка кухня -  хляб, черупки от яйца, кори от банани, кафе, обелки и др. Но млякото често се използва за увеличаване на добива на този зеленчук - то има положителен ефект върху яйчниците и подобрява вкуса на плодовете. Млечният продукт също е отлично средство за защита на храстите от гъбични инфекции.

Как се приготвя млечен тор?

Това е много просто - добавете литър мляко, 10 капки йод и половин чаена лъжичка борна киселина към кофа с топла вода.

Смесете съдържанието и го използвайте за поливане или пръскане на доматените храсти.

Торът се добавя три пъти през един сезон - след появата на пъпки, когато храстите цъфтят и яйчниците започват да се образуват. Важно е да запомните, че млечният продукт не може да се използва в чиста форма, тъй като съдържа твърде много мастни киселини.

Полейте доматите и краставиците с това през август и реколтата им ще е по-богата от всякога

Но освен това е важно и правилното поливане. Тази градинска култура обичат обилно поливане, но не през цялото лято. Поливайте храстите по следния начин:

  • от момента на засаждане на открито или в оранжерия до началото на образуването на плодове - 1 литър вода на растение веднъж седмично;
  • по време на наливане на плодове - на всеки 5 дни, 3 литра на растение.

Насажденията трябва да се поливат единствено в корена, така че водата да не попада върху листата им - това ще увеличи риска от развитие на заболявания. И е по-добре да извършвате процедурата сутрин, така че до вечерта, когато стане хладно, повърхността на почвата да е леко суха - това отново намалява възможността за възпроизвеждане на патогени.

Когато плодовете започнат да зреят, поливането се спира, в противен случай те ще започнат да се напукват.

Ако не е възможно да се извършва поливане на всеки 5 дни, лехите трябва да бъдат мулчирани и най-добре със сено - то ще запази влагата в почвата по-дълго и ще предпази растенията от гъбични заболявания. В сеното се развива сенна пръчка, която потиска развитието на патогени.

Още: Направете това с доматите през август и ще берете реколта до падането на сланата

Има различни схеми за подхранване на тази култура, но всъщност насажденията се нуждаят от 3 основни подхранвания на лято:

  • при засаждане в дупка - половин кофа хумус или изгнил компост;
  • по време на растеж на плодовете - 5 чаени лъжички амониева селитра и 4 чаени лъжички калиев сулфат на 10 литра вода, поливна норма - 3 литра на растение;
  • 20 дни след втората процедура - същите торове в същите дози, както при второто торене.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес