Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде НЕ трябва да засаждате малини?

23 октомври 2024, 20:39 часа

Дали малините ще дадат добра реколта зависи не на последно място от мястото, на което са засадени. Всеки градинар трябва да знае на кои 6 местса не трябва да се засажда този вкусен плод.

Къде не трябва да засаждате малини?

Първо, не трябва да засаждате тези плодове на сянка. Те са светлолюбива култура. На второ място, малините не растат добре в кисели глинести и торфени почви.

Трето, строго е забранено засаждането на малини в низини или преовлажнени райони. Четвърто, райони в близост до подпочвени води не са подходящи за засаждане на тези плодове. Пето, малините не трябва да се засаждат до големи дървета.

Резитба на ремонтантни малини през ноември - трябва ли да се прави 

Също така не трябва да засаждате малини до морски зърнастец, жасмин, череши, грозде, къпини, ягоди, ябълкови дървета, сливи, круши, кайсии, дюли.

Много е важно посадъчният материал да е с високо качество и за предпочитане със затворена коренова система, тоест в пластмасови контейнери (саксии). В този случай малините могат да се засаждат от пролетта до началото на октомври. Засадете малините в рохка почва, добре наторена и чиста.

Малините се засаждат в дупки или бразди (окопи). Вторият вариант изисква повече труд, но дава най-добър резултат - всички разсад получават хранителни вещества еднакво.

Независимо кой метод предпочитате, имате нужда от дупка или изкоп с дълбочина 35-40 см и ширина 50 см между редовете трябва да бъде 1,5-2 метра. Разсадът се поставя по 1-2 растения на разстояние 60-70 cm в дупка, в траншея могат да се засаждат едно по едно на разстояние 30 cm.

Преди да засадите разсад, почвата трябва да бъде внимателно подготвена. Окопава се на дълбочина 30 см, като всички плевели се отстраняват. Малините „обичат“ калиеви и азотни торове, така че при засаждане се добавят органични торове - до 8-10 кг хумус (компост) на 1 квадратен метър площ, както и 50-60 гр двоен суперфосфат, 30-40 гр калиеви торове. Можете също така да добавите 1 чаша дървесна пепел - това ще подобри вкуса на плодовете.

След засаждането разсадът трябва да се полива обилно и да се мулчира. Това ще запази необходимата влага. За мулчиране се използват сено, трева, листа, торф и др. В този случай е необходимо мулчът да не съдържа семена от плевели. Слоят мулч трябва да е доста плътен, най-малко 5 см след свиване. В течение на сезона мулчът изгнива и се заравя в почвата, а след известно време се полага нов.

Подмладяване на малини през есента - как се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес