Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краставиците повече няма да растат криви, ако направите това

04 юли 2024, 12:03 часа
Реклама

Със сигурност много градинари поне веднъж са се сблъсквали с този проблем - краставиците в градината им растат криви, въпреки че полагат много грижи за тях. Ето какво влияе върху това развитие на зеленчука и как да го предотвратите.

Топ трик за прави краставици

Най-честата причина за грозните и криви краставици е сушата. Зеленчуците трябва да се поливат след всяка реколта, а именно на всеки 2-3 дни. Но когато посещавате леглата градината си само през почивните дни, е трудно да се контролира поливането. Тогава мулчирането на лехите с хумус или торф ще помогне. То ще помогне да се запази влагата в почвата по-дълго.

Трябват ви 200 гр от това за богата реколта от краставици

Още по-добре е да мулчирате краставиците със сено, което също ще забави развитието на болести. И всичко това се дължи на факта, че в сеното активно се размножава и отделя естественият антибиотик субтилин. Той ефективно потиска развитието на болестотворни гъбички, включително брашнеста и пухкава мана.

Поливане на краставиците

Поливната норма е 15-20 литра вода на 1 m2. Поливайте с топла вода (25–30 °C) след 17:00 часа. В оранжерия поливането се осъществява на всеки 2 дни, на открито, ако няма дъжд - на всеки три дни. По-добре е да се тори след поливане.

Ако краставиците растат на открито в хоризонтално положение, тогава не е необходимо да се прищипват. Ако отглеждате краставици вертикално, тогава формирането се свежда до прищипване на страничните издънки и прибиране на долните лози, които почти не дават плод поради липса на светлина отдолу. Прищипването на страничните издънки трябва да се извърши, когато образуват 2 листа. Това ще помогне да се избегне струпването на растения и ще осигури добър достъп до светлина и въздух. Плодовете на краставицата трябва да се отстраняват много внимателно; по-добре е да ги режете с нож или ножица, без да оставяте пънчетата.

Бактериалните заболявания по краставиците се развиват при високи температури и висока влажност. Бактериозата се появява по листата под формата на светлокафяви ъглови петна. При горещо време те стават на кора, ронят се и падат. По дръжките и плодовете се образуват язви, което впоследствие води до гниене на плодовете.

При пухеста мана по листата от горната страна се появяват петна с неправилна форма, които бързо пожълтяват. Процесът на инфекция и изсушаване на листата се случва много бързо.

Брашнестата мана засяга всички надземни части на краставицата, най-често листата и листните резници. Проявява се като бяло или кремаво покритие, първо отдолу и след това отгоре. Ако краставиците се разболеят от бяло гниене, стъблата и дръжките им стават меки и се покриват с бял налеп.

Друго заболяване на краставиците, антракноза, се характеризира с появата на заоблени кафяви петна по листата и дълбоки кръгли язви по плодовете. Всяко увяхване на краставици е свързано с кореново гниене.

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес