Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колорадски бръмбар - 6 народни рецепти, които ще ви помогнат да се отървете от него

10 юни 2024, 14:52 часа
Реклама

Може би най-сигурният начин за борба с колорадския бръмбар в картофените лехи е ръчното му събиране. Но този метод със сигурност не е лесен за приложение - досадната процедура трябва да се извършва ежедневно и е подходяща само за малки лехи с картофени насаждения.

Поради тази причина опитните градинари залагат на други методи за борба с вредителите, а именно пръскане с разтвори, приготвени на базата на растителни съставки, които са не само безредни, но и ефективни. За целта може да разчитате на съставки като слънчоглед, глухарчета, люти чушки, пелин и доматени връхчета. 

Народни средства за борба с колорадския бръмбар

За да приготвите инсектицид от слънчоглед, ще ви трябват 500 гр цветове на растението и 10 литра вода. Съставът трябва да се настоява в продължение на три дни, след което се прецежда и се използва за пръскане на насажденията.

За приготвянето на ефективен инсекцид може да използвате и глухарчета. Напълнете избрания съд със свежи глухарчета, залейте ги с вода и поставете съда на огъня, така че сместа да ври около 20 минути. Когато съставът се охлади, разредете го с вода, като използвате 10 литра течност на 0,5 литра от получения концентрат.

Бабиният лек, който ще ви избави от колорадския бръмбар по картофите

За да се отървете от колорадския бръмбар, ще трябва да разредете сух смлян лют пипер във вряща вода и след това да киснете разтвора в продължение на два часа. След охлаждане течността трябва да се филтрира и да се смеси с 40 гр настърган сапун за пране.

Някои градинари използват разтвор, направен от чаша пепел, 300 г ситно нарязан пелин и 10 литра преварена вода. Разтворът се оставя да престои 3-4 часа и се прецежда преди употреба.

И още един изпитан народен лек: вземете смачкани стръкове и листа от домати и ги залейте с 10 литра вода. Преди употреба съставът трябва да престои 5-6 часа. Не забравяйте да добавите 4 супени лъжици течен сапун след прецеждане. Напръскайте картофите с приготвения разтвор. 

За добро средство за борба с колорадския бръмбар се счита поръсването с дървесна пепел или царевично брашно. Това трябва да се направи след дъжд, върху мокри листа.

Освен това можете да засадите копър, невен, грах, боб или боб между лехите с картофи. Смята се, че тези растения отблъскват колорадските бръмбари.

Как да се отървете от колорадския бръмбар с олио - метод, който работи

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес