Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-подходящата почва за отглеждане на зимен чесън

07 октомври 2024, 19:26 часа

Зимният чесън е любим на градинарите заради своята непретенциозност и висок добив. Въпреки това, за да получите висококачествена реколта, е необходимо да осигурите подходящи условия за неговото отглеждане. Най-важният елемент е правилно подбраната почва. 

Оптимална почва за зимен чесън

Зимният чесън се нуждае от рохкава, плодородна почва с добра аерация. Най-подходящият вариант за него е глинеста или песъчлива почва. Този състав позволява въздухът и влагата да се разпределят равномерно, което има положителен ефект върху развитието на кореновата система. За правилния растеж на чесъна, нивото на киселинност на почвата играе ключова роля. Идеалният индикатор е леко кисела или неутрална среда с рН в диапазона 6-7. При твърде кисела почва се препоръчва варуване, за да се неутрализира излишната киселинност.

Къде да НЕ засаждате зимен чесън?

Застоялата вода е изключително неблагоприятна за зимния чесън. За да се избегне гниене на корените, се препоръчва да се осигури висококачествен дренаж. Почвата трябва да задържа влагата, но да не е прекалено влажна, тъй като чесънът предпочита умерена влага.

Плодородието на почвата е важен фактор за получаване на силни и големи глави чесън. Препоръчва се почвата да се подготви предварително, като се добавят органични торове като угнил оборски тор или компост. Чесънът реагира положително и на фосфорно-калиеви добавки, които стимулират образуването на големи скилидки.

Подготовка на почвата преди засаждане

Преди да засадите зимен чесън, трябва внимателно да подготвите почвата. Лехата се изкопава на дълбочина най-малко 25 см, като се отстраняват плевелите и големите камъни. 2-3 седмици преди засаждането се препоръчва почвата да се натори с органична материя и да се остави да се утаи.

Когато засаждате чесън за семена през есента, избягвайте прилагането на торове с високо съдържание на азот. Важно е корените да се закалят преди растението да пострада от ниските зимни температури. Значителният надземен растеж преди пролетта не е идеален, освен ако не живеете в район с по-меки зими. В този случай растежът на листна маса може да пострада от суровите зимни температури.

През пролетта, когато растенията от чесън започват да произвеждат листа, подхранете с тор с високо съдържание на азот.

Мулчирането е особено важно, ако чесънът се засажда там, където суровите зими са норма. За да защитите чесъна си през зимата, покрийте го с дебел слой слама. Приблизително 4-6 инча в много студени райони. При по-мек климат е подходящ и по-тънък слой. През лятото мулчът ще помогне за запазване на влагата, ще намали растежа на плевелите и ще изравни колебанията в температурите на почвата.

Само опитните градинари правят това две седмици преди засаждането на зимен чесън

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес