Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои грешки при поливане на пипера водят до слаба реколта?

24 юни 2024, 12:44 часа
Реклама

Много хора смятат, че най-лесната грижа за растенията е поливането. В крайна сметка, какво му е трудното? Вземаме лейката и изливаме водата, самите растения ще си поемат толкова влага, колкото им е необходима.

На практика обаче съвсем не е така. Именно поради неправилното поливане често се появяват сериозни проблеми в развитието и плододаването на растенията. Специално при чушките трябва да обърнете специално внимание на поливането. В противен случай този капризен зеленчук може въобще да откаже да плодоноси нормално.

Ето 5 често срещани грешки при поливане на чушки, които влияят негативно на добива и развитието на храста.

1. Обилно и често поливане преди цъфтежа

Преди периода на активен цъфтеж и плододаване чушките консумират относително малко влага. Тогава те се нуждаят само от малко количество вода за нормално развитие. Но ако през този период започнете да поливате твърде често и обилно, това може да доведе до застой в корените и в резултат - до развитие на различни гъбични заболявания. Освен това, в условията на висока влажност на почвата през този период, пиперът може изобщо да откаже да цъфти и да даде плодове. Затова е по-добре да се полива, когато почвата започне да съхне - тоест след като горният слой се „засуши“.

Поливане на разсада на пипера - ето как се прави, за да е богата реколтата

2. Съхнене на почвата по време на плододаване

Ако по време на натрупването на зелена маса (преди цъфтежа) почвата изсъхне твърде много, това няма да повлияе особено на развитието на пипера. Той може малко да забави растежа си, но като цяло ще се чувства добре.

Обаче изсушаването на почвата по време на цъфтеж и плододаване може лесно да доведе до падане на цветове и дори на завръзи. Затова непременно следете почвата да е винаги влажна през този период. Особено в горещо време, когато влагата се изпарява много бързо. Но тук също е важно да се види ясна граница между обилното поливане и преполиването. Не наводнявайте растенията и не превръщайте почвата около тях в „блато“. Умереността е важна във всичко.

3. Водата е твърде студена за напояване

Поливането със студена вода е голям стрес за топлолюбивите чушки. Разбира се, нищо лошо няма да се случи от еднократно поливане, но не трябва да ги поливате с такава вода постоянно. Може да възникнат проблеми с развитието, цъфтежа и плододаването. По-добре е или да утаите водата за напояване, или да организирате автоматично капково напояване. Това ще намали риска от стрес по пипера заради резки температурни промени.

Колко често е поливането на пипера след засаждане?

4. Поливане директно под стъблото

Чушките имат много деликатна коренова система. По-добре е да не позволявате земната буца в близост до стъблото да се размие, за да не се оголват корените. В края на краищата те могат да се прегреят на слънце или просто да се повредят при плевене и прекопаване. По-добре е пиперът да се полива не под стъблото, а на известно разстояние от него. Тогава земната буца определено няма да бъде размита, което означава, че корените ще останат под надеждна защита на почвата.

5. Пръскане по листата при хладно време

След горещ ден пръскането на листата помага на чушките бързо да се възстановят и да се върнат към нормалното. Освен това, когато поливате листата, можете да измиете праха и мръсотията, които понякога се натрупват върху тях. Но, все пак, не трябва да прекалявате с такова поливане в не много горещо време, когато влагата не се изпарява толкова бързо. В крайна сметка водата попада не само върху листата, но и върху цветовете и плодовете. И ако остане там твърде дълго, това може да доведе до проблеми със завръза.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес