Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се вадят морковите и цвеклото, за да издържат по-дълго

14 август 2024, 14:18 часа

Морковите и цвеклото са невероятно здравословни зеленчуци, които могат да се използват в толкова много ястия. Градинарите, които ги отглеждат в градината си, търсят начини да запазят възможно по-дълго свежестта на прибраната реколта и през зимата.

Обикновено есента е времето, в което трябва да се започне с изкопаването на моркови и цвекло от лехите. И е много важно да направите това не само навреме, но и правилно, така че кореноплодите да са напълно узрели.

Кога е най-добре да извадите моркови и цвекло?

За съжаление датата е невъзможно да се определи напълно точно, тъй като зависи от няколко важни фактора, а именно:

  • особености на избрания сорт;
  • климат;
  • времето;
  • външен вид;

Идеалният тор за морковите през август е този

Основното правило при прибиране на реколтата е реколтата да се изкопае веднага след като узрее. Ако не изчакате или, напротив, чакате твърде дълго, това ще доведе до факта, че кореноплодните зеленчуци няма да бъдат сочни и ще загубят част от хранителните си вещества. Ако ги оставите в почвата по-дълго, това също ще ги накара да започнат да се напукват и в резултат на това реколтата ще е с влошени вкусови качества. 

Как правилно да изкопате моркови и цвекло

За да могат зеленчуците да издържат дълго време, те трябва да бъдат събрани правилно. Ето как да го направите правилно.

Копайте в сухо време и за предпочитане вечер - морковите и цвеклото натрупват захар през деня и я губят през нощта, така че ако се извадят вечер ще бъдат по-сладки. Берете зеленчуците с ръце, а ако почвата е плътна, първо я използвайте.

Върховете трябва да се отстранят веднага. След това морковите трябва да се поставят в тъмна, но добре проветрива стая за един ден и едва след това да се прехвърлят в мазето.

Ако в склада има висока влажност, тогава след кратък период от време кореноплодите определено ще започнат да гният.

Високата влажност на мястото, където се съхраняват морковите, не е единствената причина за гниене на кореноплодни зеленчуци. Морковите започват да гният поради факта, че патогените на гъбични заболявания и бактериални инфекции проникват през тънката кожа на кореноплодите, което води до факта, че зеленчуците стават много меки и започват да гният.

Как морковите влияят на холестерола?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес