Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-доброто време за есенната резитба на овощните дървета

20 октомври 2024, 20:12 часа

Есента е сезонът на промените – не само в природата, но и в градините ни. Докато листата на дърветата се обагрят в топли цветове, градинарите започват да мислят за подготовката на своите овощни дървета за предстоящата зима. Една от ключовите задачи през този период е есенната резитба, която помага да се подготвят дърветата за студените месеци и да се гарантира здравословното им развитие през следващия сезон. Ако се чудите кога е най-доброто време за есенна резитба и как да я направите правилно, тази статия ще ви даде отговорите и някои полезни съвети.

Кога да направим есенната резитба и защо е важна?

Най-подходящото време за резитба през есента е непосредствено след като листата на дърветата започнат да опадат. Това е моментът, в който дърветата вече са навлезли в латентна фаза, но все още не са изпаднали в пълна зимна почивка. Важно е да знаете, че не всяко овощно дърво се нуждае от есенна резитба, но за някои видове, като ябълките, тя е ключова за доброто плододаване през следващия сезон.

Есенна резитба на розите - кога и как се прави

Според опитни овощари, премахването на около 1/5 от височината на ябълковите дървета през есента спомага за по-доброто формиране на короната и за по-обилен плод през следващата година. Тази резитба дава възможност на дървото да насочи енергията си към растеж и плододаване, като същевременно намалява риска от болести.

Как да подходим при младите дръвчета?

За младите и новозасадени дървета есенната резитба не е препоръчителна. Подрязването им в този период може да ги направи по-уязвими на зимния студ, като стимулира растежа в момент, когато трябва да навлизат в латентна фаза. Това може да доведе до увреждане от сланите и измръзване. Най-добре е да изчакате до пролетта, когато младите дръвчета ще бъдат готови за подрязване без опасност от неблагоприятни зимни условия.

Резитба на черешата през есента за богата реколта - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога есенната резитба не е подходяща?

Есенната резитба не винаги е добра идея, особено ако живеете в район с много студени зими. В такива случаи съществува риск дървото да бъде прекалено рано събудено от латентния си период и да стане по-уязвимо на измръзване. За тези, които живеят в по-студени райони, препоръката е да изчакат и да направят зимна резитба в някой по-топъл и мек зимен ден. Това ще гарантира, че дървото ще се събуди по естествен път през пролетта, без риск за неговото здраве.

Есенната резитба на овощните дървета е важна стъпка в подготовката им за зимата и осигуряването на здрава реколта през следващия сезон. Не забравяйте да съобразите резитбата с вида на дървото и климатичните условия на вашия район, за да осигурите най-добрите резултати. С подходящите грижи вашата овощна градина ще ви радва с обилна и вкусна реколта години наред!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес