Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да засадите моркови през есента?

08 септември 2024, 13:11 часа

Есента настъпи, което означава, че е време за засаждане на зимни култури, включително и на моркови. Такива зеленчуци презимуват в земята и се появяват в началото на пролетта. И ще бъде възможно да се прибере реколтата до началото на лятото, освобождавайки място в градината за други култури. Ето кога е най-добре да се засадят моркови преди зимата и какви сортове са подходящи за това.

Кога да засадите зимни моркови?

Важно е да не сеете през есента твърде рано, в противен случай разсадът ще покълне преди зимата и ще замръзне. Но не е твърде късно, в противен случай семената няма да имат време да се калят.

Как да съхранявате морковите, така че да са свежи и твърди в продължение на месеци

На земеделските производители се препоръчва да сеят зимни моркови, когато температурата на въздуха остава приблизително +5 ° през по-голямата част от деня, а през нощта има студове. При топъл септември краят на октомври или началото на ноември е подходящ за засаждане на моркови. Съсредоточете се върху прогнозата за времето и отложете сеитбата до настъпване на слана.

Как да засадите моркови преди зимата?

Първо изберете тихо и добре осветено място. Един месец преди сеитбата изкопайте почвата, за да премахнете плевелите и добавете хумус. Направете бразди с дълбочина 3 см и на разстояние 30 см една от друга. След това изчакайте до първите слани и замръзване на почвата.

Сеитбата се извършва в сухо време. Засейте семената в подготвените бразди. Покрийте с пръст и мулчирайте лехите с дървени стърготини, борови иглички или торф. Не е необходимо да накисвате семената или да поливате лехите.

Какви сортове моркови могат да се засадят преди зимата?

Не всеки сорт е подходящ за зимно засаждане. Ако изберете неподходящ сорт, посадъчният материал няма да оцелее през зимата и вашите усилия ще бъдат напразни.

Добрите сортове за есенно засаждане са: Абако; Нантес; Монтана; Абразо.

Важно е да знаете, че при сеитба преди зимата поникват по-малко семена. Затова се препоръчва да засадите с 25% повече от необходимото.

Морковите са студоустойчиви растения. Семената му покълват при температура 4 – 5 °C , а разсадът лесно издържа на студове до -3 – 4 °C. През пролетта най-доброто време за засаждане на семената е в края на април. Но тук е важно да погледнете времето - ако пролетта е ранна и топла, тогава това е оптималното време. Но ако април е студен и земята е замръзнала, по-добре е да отложите сеитбата до началото на май. При температура 3–4 °C семената могат да покълнат много дълго време, до 15–20 дни. Но когато почвата се затопли до 20 °C, те ще поникнат по-бързо, за 8 - 10 дни.

Подготовка на семената за сеитба. Семената на  покълват трудно. Те съдържат много етерични масла, които предотвратяват покълването. Затова първо трябва да се накиснат за един ден в гореща вода (40–50 °C). Периодично, на всеки 2-3 часа, водата трябва да се сменя, за да се отцедят етеричните масла и да се долива гореща вода. Друг вариант е семената да се накиснат в малко количество вода, към която са добавени няколко капки водороден прекис. В този случай етеричните масла ще се изпарят много по-бързо, буквално за половин час.

След като семената се накиснат за необходимото време във вода, те трябва да бъдат изсушени, за да се улесни сеитбата.

Най-добрите дни за прибиране на моркови през септември са тези

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес