Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Клематисът ще цъфти по-пищно от всякога, ако точно сега направите това

29 септември 2024, 16:53 часа

Клематисът е безспорен лидер сред цветят, любими на цветари и градинари. И цъфтежът му наистина може да зарадва окото, но за да го видите, трябва да се грижите за растението. Обилният и продължителен цъфтеж на клематиса зависи много от това колко добре се грижи за него. А есенната резитба е изключително важна част от грижите за това красиво цвете.

Какви са правилата за подрязване на клематис?

Подрязването на клематис трябва да започне през първата година след засаждането. Това ще помогне за намаляване на натоварването върху кореновата система, така че преди зимата трябва да отрежете лозите до 30 сантиметра.

Клематис - Царицата на градините 

Освен това не трябва да забравяте за годишната санитарна резитба на растението - отстранете болните, слаби, повредени издънки, а през есента трябва да премахнете и онези клони, които остават слаби и тънки, защото те са най-податливи на замръзване при застудяване на времето.

Но най-голямо влияние върху това колко цветове ще има клематисът за следващата година е резитбата на лозите на групи. И за да подрежете правилно, трябва да знаете към коя група принадлежи вашият клематис.

Първа група - група А или първа включва сортове и видове, които цъфтят на стари клони в началото на сезона. Тази група включва планински и лозови сортове. Следователно, формиращата резитба може да се извърши още през първата половина на лятото, след завършване на цъфтежа. През есента издънките се подрязват леко на дължина, оставяйки не повече от един метър.

Втора група - тази подгрупа включва хибриди, които се отличават с ярки цветове и големи цветя. Те образуват пъпки както на нови, така и на стари клони. Това се отразява и на времето на цъфтеж - цветята се появяват на стари издънки през пролетта, а на новите издънки през лятото. А първата резитба трябва да се направи след края на първия цъфтеж, за да се стимулира вторият. Преди студеното време трябва да премахнете слабите издънки, които са израснали, и в замяна да оставите няколко силни, но не повече от 10 - 12 броя.

Трета група - включва сортове клематис, които дават цветя само на млади издънки. И те могат да цъфтят от средата на лятото до есента. Подрязването на издънките трябва да се извършва няколко пъти на сезон и да се отстраняват слабите, повредени стъбла, на които цъфтежът вече е приключил. През есента старите клони се подрязват напълно, оставяйки само малки издънки до 15 сантиметра.

Резитба през февруари: Тези две растения имат нужда

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес