Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да сложите в дупката при засаждане на зимен чесън - тайната на опитните градинари

23 септември 2024, 13:59 часа

Зимният чесън е култура, която изисква специално внимание при засаждане. Правилната подготовка на почвата и добавянето на необходимите добавки са ключът към получаването на големи, ароматни глави чесън през предстоящия сезон. 

Основни добавки при засаждане на зимен чесън

Хумус и компост. Органичната материя е основата на храненето на зимния чесън. Хумусът и компостът обогатяват почвата с основни микроелементи, подобряват нейната структура и водопропускливост. Препоръчва се на дъното на всяка дупка да се добави шепа угнил оборски тор или компост.

Само опитните градинари правят това преди засаждането на чесън

Дървесна пепел. Пепелта е ценен източник на калий и фосфор, които са необходими за образуването на големи луковици и укрепване на имунитета на растенията. Добавянето на супена лъжица пепел към дупката помага за предотвратяване на развитието на гъбични заболявания и подобрява вкуса на чесъна.

Пясък. Пясъкът подобрява дренажа на почвата, което е особено важно за зимния чесън, който не понася застояла вода. Шепа пясък на дъното на дупката осигурява оттичането на излишната влага и предотвратява гниенето на корените.

Минерални торове. Комплексните минерални торове обогатяват почвата с основни елементи. За зимния чесън са подходящи състави с преобладаване на фосфор и калий. Дозировката е около 20-30 грама на квадратен метър.

Доломитово брашно. Доломитовото брашно помага за неутрализиране на киселинността на почвата, което има благоприятен ефект върху развитието на чесъна. Малко количество от това вещество в дупката насърчава по-доброто усвояване на хранителните вещества от растението.

Биологични препарати. Те съдържат полезни микроорганизми, които подобряват структурата на почвата и повишават устойчивостта на растенията към болести. Използването им става все по-популярно сред градинарите.

Правила за добавяне на добавки при засаждане на зимен чесън

Правилна последователност. Добавките при засаждане на чесън се добавят в определен ред. Първо се добавят органични вещества, след това минерални торове и пясък. Последният етап е добавянето на биологични продукти.

Дозировка и съвместимост. Важно е да се спазват препоръчителните дози и да се вземе предвид съвместимостта на различните добавки. Излишният тор може да доведе до изгаряния на кореновата система и намаляване на добива.

Отчитане на вида на почвата. Съставът на добавките се коригира в зависимост от вида на почвата на обекта. На тежките глинести почви се увеличава количеството на пясъка, а на песъчливите - делът на органичните вещества.

Подготовка на дупката

Дълбочина на дупките и разстояние между тях. Дупки за зимен чесън се правят на дълбочина 8-10 см, с разстояние между тях 15-20 см. Правилното разположение осигурява оптимални условия за развитие на растенията.

Обработка преди засаждане. Преди добавяне на добавки се препоръчва дупката да се третира със слаб разтвор на калиев перманганат или биофунгицид за дезинфекция.

След като всички добавки са добавени, дупката се поръсва леко с почва и се прави малка вдлъбнатина за за засаждане на скилидка чесън.

Как да подготвите почвата за засаждане на зимен чесън?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес