Какви грешки правим при поливане на цветя през лятото?

14734
Какви грешки правим при поливане на цветя през лятото?
Снимка: iStock

Адекватното поливане е от ключово значение за правилното развитие и богатия цъфтеж на цветята, а през лятото е важно и за оцеляването им. Именно горещите летни дни най-често могат да причинят увяхване и измиране на ароматните пъстри килими от цветя в градината ви и свежите цветни красоти в саксии, придаващи живот на балкона ви в сивия бетонен град.

Ако не съблюдавате правилата за поливане на цветя през лятото и не полагате нужните грижи за тях, не очаквайте те да ви радват с красотата си. Липсата на познания по темата, на опит, пропуските в поливането, както и дългото отсъствие по време на лятната отпуска са сред основните опасности за цветята ви.

Допусканите грешки при поливане на цветята през лятото могат да доведат както до по-незначителни щети като  липса на цъфтеж или беден такъв, така и до изсъхване на растенията, което прави информираността кои са те и как да ги избегнете от ключово значение, за да се радвате на цветята в градината и на балкона.

Поливане на краставиците в жегата, за да имате УСПЕХ

Грешки при поливане на цветя през лятото

Сред основните грешки, масово допускани от отглеждащите цветя, свързани с осигуряването на адекватни количества вода, нужни за оцеляването им през лятото, са:

-          Пропуски в поливането

Независимо дали нямате време, решили сте, че 2 пъти седмично е достатъчна честота за поливане на цветята, или просто отсъствате от дома си и не сте ангажирали никого с поливането на цветята, те са подложени на стрес и са в риск от изсъхване, когато не получат нужната им вода. Има различни системи, които да се погрижат за водата за цветята вместо вас, в краен случаи помолете комшия да ги полее, но не ги оставяйте без вода. По-дълбокото поливане е друг начин за борба с недостатъчното поливане и осигурява живителната течност там, където е нужна – в корените на цветята. За предотвратяване на загубата на влага в почвата може да помогне и мулчирането.

-          Преполиване

Изненадва ни фактът, че по-често през лятото цветята страдат не от липса на вода, а от преполиване. Често отглеждащите цветя, считат, че трябва буквално да ги удавят при поливане на цветя през лятото, за да са сигурни, че са се напоили и че дори да пропуснат ден-два, ще имат запаси от вода. Една от най-честите грешки, допускани при поливането, всъщност е използването на твърде много вода. Това води до разхищение на водни ресурси, риск от развитие на гъбични заболявания заради влажната среда, гнилостни процеси и др.

-          Поливане без познаване на нуждите на конкретното цвете

Ако се грижите за няколко цветя на терасата си, вероятно знаете кое какъв тор, място, грижи предпочита, както и как се казва. Вероятно се грижите за различните цветя в дома ви различно – според информацията, която имате за тях. Отглеждащите стотици различни цветя в градината си обаче  нямат тази възможност и едва ли помнят имената на растенията и колко често се нуждаят от вода.

Така се стига до поливане на всички цветя и храсти в градината с еднакво количество вода, независимо от това, че нуждите им са различни. Така едни влаголюбиви растения могат да останат жадни, а предпочитащите засушаване и рядко поливане – да страдат поради многото вода.

Поливайте ТАКА, за да се чувстват добре вашите растения в градината

-          Поливане в твърде горещо време

Когато живакът в термометъра почти не мърда дори привечер от адската жега, която показва, не е учудващо, че се поливат цветя във време, твърде горещо за тях.  Поливането в горещите часове на деня, е табу, което трябва да избягвате.Рискувате да повредите цветята си. Тъй като следобедите обикновено също са горещи, в най-горещите дни от лятото се препоръчва поливане много рано сутринта.

-          Поливане не само в корена на цветята

Много от цветята в градината ви ще страдат, ако пръскате с вода и листата им. Поливането само в корена е лесно за осъществяване чрез капково напояване или ако не пръскате с градинския маркуч навсякъде.

-          Твърде често поливане

Честото поливане не е гаранция, че растенията ви не са жадни. Това е основна грешка при поливане на цветята през лятото. Ако поливате твърде често, обикновено не поливате достатъчно дълбоко. Дълбокото поливане гарантира, че водата ще стигне до най-дълбоките корени и ще ги насърчи да растат по-дълбоко, което ще направи цветята ви по-устойчиви на суша.

-          Погрешен дизайн на градината

Добре подредената градина е важна за естетиката, но тя е ключово значение и за създаването на успешен план за поливане. Подредена красиво и подредена за поливане обаче са различни неща. Цветята могат да стоят много красиво едно до друго, но ако едните обичат сушата, а другите водата, то не бива да са подредени именно така. Разделете градината на части и засаждайте според предпочитанията към почва и поливане, за да нямате грижи след това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com