Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да засадите лук през есента за ранна реколта

20 октомври 2024, 14:33 часа

Лукът е основната култура, която се засажда в градината. Засажда се през есента или пролетта. Следвайки съветите за правилно засаждане на лук през есента, е възможно да приберете реколтата още в средата на лятото.

Тънкости при засаждането на лук преди зимата

Когато лукът се засажда преди зимата, той се калява от студ, става устойчив и не е податлив на болести. През пролетта зеленчукът вече пониква. Но за да получите големи луковици, трябва да използвате семена, чийто размер е по-малък от 2 см. Ако луковиците са по-големи, тогава те ще ви зарадват само със зелени пера. След като засадите луковиците в почвата не забравяйте да изолирате лехите с изолиращ материал.

Засаждането трябва да е съобразено с метеорологичните условия. По-добре е да засадите зеленчука преди първото застудяване на време. При дневна температура от 5 вече можете да засадите зеленчука, но не по-рано, защото може да покълне и да бъде засегнат от замръзване.

5 сорта зимен лук, които дават най-богата реколта през пролетта

За есенно засаждане изберете сортове, които имат остър вкус. И за засаждане през пролетта е по-добре да изберете сладки сортове лук. Зимни сортове лук, подходящи за засаждане през есента, са Шекспир, Съншайн или Радар.

Засадете лука така, че разстоянието между отделните глави да е 6-7 см, а между редовете 15 см. Няма нужда да се грижите за лука през зимата, тъй като той е покой по това време. С настъването на пролетта лехите се обработват по същия начин, както при засадения през пролетта зеленчук.

Лукът трябва да се полива и подхранва редовно. Първо, най-много се нуждае от азот, след това от фосфор и калий.

Първото торене се извършва, когато се появят масови издънки. След това - когато излязат перата на лука.

И третият път - когато се оформят и растат луковиците.

Що се отнася до поливането, важно е в началото лукът да се полива обилно, тъй като корените му са доста дълбоки. Идеално е да се направи система за капково напояване. Три седмици преди прибирането на реколтата поливането трябва да се спре.

За да получите пера от лук още през април, може да засадите лук през пролетта - в края на март, изгребете снега от градинските лехи и покрийте с найлон, за да създадете условията на оранжерия. Когато нощните студове спрат, полейте почвата в лехата с лук с гореща вода и засейте предварително накиснатите семена. Те могат да се засяват на редове - разстоянието между растенията трябва да бъде приблизително 5 сантиметра.

Потопете луковиците в земята на около 2 сантиметра дълбочина, след като напоите жлебовете с разтвор на калиев перманганат. След една седмица леко разкопайте почвата и премахнете плевелите. След 14-20 дни ще се появят издънки от лук. Мулчирайте ги с паднали листа или с тънък слой хумус.

Никога НЕ слагайте лук до тези зеленчуци, ще изгние бързо

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес