Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се поливат ЗЮМБЮЛИТЕ? Всеки градинар трябва да го знае!

14 април 2022, 11:13 часа

Кой не обича аромата на едни от първите пролетни цветя, а именно зюмбюлите? Най-хубавото е, че тези ухаещи растения могат да бъдат отглеждани както на открито, така и на закрито. Ако живеете в апартамент и сте принудени да отглеждате цветята в саксии на балкона, трябва да сте наясно с техните специфики, по отношение на самото поливане.

Как трябва да се поливат зюмбюлите на закрито?

Важно е да запомните, че саксийните зюмбюли са напълно зависими от своя собственик. Те обичат влагата, но не и ако тя е в прекалено големи количества.

Ще ви споделим няколко полезни съвета, за които сме сигурни, че ще ви дадат отговори на въпросите, които имате.

Жена спря да полива цветята с вода и НЯМА да повярвате какво се случи

Когато засадите луковицата, трябва известно време да я държите на тъмно и хладно място, за да може добре да се вкорени. Щом я засадите в почвата, не забравяйте да полеете обилно, така че до растението да достигне нужната влага.

Всеки ден проверявайте дали почвата не е изсъхнала и ако забележите това, незабавно полейте с вода.

Щом луковицата поникне, трябва да преместите цветето на топло място. След смяната цветето ще се нуждае от по-голямо количество вода, защото влагата ще се изпарява по-бързо. След образуването на дръжката, растението трябва да е задължително на топло и осветено място. Това е периодът, в който зюмбюлът се нуждае от най-много влага.

Ако поливате цветята с този вълшебен еликсир, те ще цъфтят през цялата година

Когато настъпи периодът на зреене на пъпките, поливането следва да се извършва редовно и умерено. За предпочитане е почвата да не се оставя да изсъхне в нито един момент. Не трябва да се допуска водата да стига до горната част на луковицата.

Отглежданите в саксия зюмбюли се поливат по краищата, а не директно в корените. Именно така луковицата се предпазва от вода. Може да опитате да налеете и малко вода в чинийката на саксията. Течността трябва да е на стайна температура.

Придържайте се към тези съвети и ви гарантираме, че целият ви дом ще ухае на пролет!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес