Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се поливат морковите през август?

06 август 2024, 13:06 часа

Сред градинарите има широко разпространено мнение, че поливането на моркови през август е напълно излишно и дори вредно. Счита се, че подобно действие може да доведе до сериозно влошаване на състоянието на кореноплодите.

Всъщност градинските култури се нуждаят от вода дори в края на лятото. Освен ако, разбира се, не става въпрос за ранни сортове растения, чиято реколта се прибира точно през този период.

Поливане на морковите през август

През август поливането на моркови не трябва да бъде толкова често, колкото в средата на лятото. Но в повечето случаи не си струва напълно да се откажете от процедурата. Факт е, че липсата на влага също може да доведе до влошаване на външния вид на кореноплодите. Има две важни правила за поливане на тези насаждения през август, които всеки градинар трябва да знае. Те са свързани с честотата на поливане и състоянието на растението.

Как морковите влияят на холестерола 

В края на лятото кореноплодите вече са доста големи. Те не се нуждаят от много влага. Все пак си струва да извършвате 3-4 поливания на месец. За всеки 1 m2 площ ще са ви необходими 20 литра вода.

Ако август се окаже много дъждовен, тогава честотата на поливане и консумацията на вода трябва да бъдат намалени. Може би има смисъл да се откажете напълно от процедурата. Освен това трябва да запомните, че 3 седмици преди планираното прибиране на реколта е препоръчително да спрете напълно поливането.

Преди да поливате моркови, не забравяйте да обърнете внимание на насажденията и да оцените външния им вид. Изобилието от тънки "клонки" показва, че растението е изправено пред излишна влага. В този случай поливането трябва да се отложи за по-късна дата.

Но прекомерната сухота и твърдост на кореновата култура показва липса на влага. Може да се наложи да осигурите на растението повече вода.

През септември морковите преминават през последния етап на узряване. Поливането трябва да се извършва рядко и в минимални количества. Преди прибиране на реколтата поливането спира 2-3 седмици предварително, а ако почвата е необичайно суха, тогава седмица по-рано. В противен случай кореновата култура може да се напука и да придобие непредставителен вид. Преди копаене можете леко да напоите почвата, за да улесните изваждането на морковите от земята, без да нараните зеленчука.

Няколко полезни съвета за отглеждане на моркови:

  • Най-добрата вода за напояване е дъждовна или вода от кладенец, оставена да престои няколко дни;
  • Водата се взема от специални съдове за утаяване и в никакъв случай не трябва да се полива с маркуч;
  • Ако е имало дълъг период без поливане, следващото поливане трябва да е умерено, за да не се напукват зеленчуците. Напояването на суха почва до степен на блато е вредно за кореновата култура;
  • Поливането трябва да се извършва преди обяд, не по-късно от 12 часа на обяд;
  • Лехите не трябва да са високи. Идеалният вариант е равна повърхност.

Може ли да се ядат моркови при диабет?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес