Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да торите картофите по време на цъфтежа за 3 пъти по-богата реколта

20 юни 2024, 08:31 часа

Градинарите очакват голяма реколта след засаждане на картофи. Но за това е необходимо те да се подхранят правилно и в случая най-лесният начин е да добавите дървесна пепел към почвата. Този органичен тор е много полезен, защото съдържа макро- и микроелементи.

Реклама

Торене на картофите за 3 пъти по-богата реколта 

Пепелта може да се прилага по два начина: в суха форма и под формата на разтвор. Но как правилно да прилагате дървесна пепел по време на цъфтежа на картофите и какво още трябва да торите зеленчуците за добра реколта?

2 седмици преди прибирането на картофите направете това

Инфузия на пепел - за приготвянето на течен тор вземете 1 килограм пепел и я разтворете в 10 литра вода. Разбъркайте добре и настоявайте за една нощ. След това 1 литър инфузия трябва да се разреди в 10 литра вода и растенията да се полеят с нея. Тази процедура трябва да се повтори след 2 седмици.

Сухо торене - около храста трябва да се поръси чаша пресята пепел. При поливане и дъжд торът ще проникне добре в корените и ще подхрани картофите. Торенето с калий осигурява идеален размер на клубените. Те ще бъдат равни и големи.

Условия за отглеждане на големи грудки

За да станат големи картофите, трябва да следвате определена схема. Разстоянието между храстите трябва да бъде един метър. Колкото повече листа има по храстите, толкова по-големи ще растат картофите.

Размерът на грудката зависи от вида на картофа. Има такива сортове, от които 20 картофа могат да напълнят цяла 12-литрова кофа. Реколтата зависи и от условията на географския район. Колкото по-топло е във вашия район, толкова по-малки ще бъдат клубените. Това се дължи на факта, че при високи температури кореновата система на картофите се прегрява и развитието на клубените спира.

За да запазите влагата в земята, трябва да мулчирате парцела с картофи. Мулчът предотвратява бързото изпаряване на влагата от почвата и инхибира растежа на плевелите. След пресаждане добавя допълнително хранене към клубените.

Но във влажен климат, където често вали, е много по-лесно да отглеждате големи картофи. В този случай няма да има нужда от мулчиране.

Получаването на отлична реколта от картофи включва цял комплекс от действия. Основата за постигане на високи резултати е:

  • избор на подходящо място за засаждане;
  • обработка и обработка на почвата през есента и пролетта;
  • предварително покълване на семенен материал.

За засаждане на картофи се препоръчва да изберете места с достатъчно светлина.

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес