Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си отглеждаме една прекрасна Кливия у дома?

07 февруари 2024, 18:41 часа
Реклама

Кливия - на едно стъбло може да има до няколко десетки малки красиви цветчета. Освен това те се предлагат в различни цветове: червено, червено, жълто, розово.

Кливия обикновено цъфти през февруари. Въпреки това, за да видите цялата тази красота, трябва да отдадете на растението подходяща грижа.

1. Голяма саксия

Кливията няма да цъфти, ако саксията е твърде голяма. Факт е, че докато кореновата система не запълни цялата саксия и не „улови“ земната буца, растението ще расте на корени, ще пусне дъщерни издънки и няма да цъфти.

Затова обърнете голямо внимание на избора на саксия за кливия. Не трябва да е по-голяма от кореновата му система. Трябва да засадите отново цветето само когато корените започнат да излизат и сякаш избутват растението. Но не повече от веднъж на 3-4 години. По-добре е да се засади отново, след като кливията избледнее.

Има още един отрицателен момент при отглеждането на кливия в твърде голяма саксия: по-лесно е да я напълните с вода. Изглежда, че саксията е голяма, земната топка е по-голяма, което означава, че поливането трябва да бъде по-интензивно и изобилно. Корените съхраняват добре влагата, но могат да изгният, ако са изложени на твърде много вода.

Монстера у дома: Ето от какви грижи има нужда растението

2. Изобилие от влага

Кливията не толерира преполиване. Има доста чувствителна коренова система, която започва да гние при излишна влага. Преполиването на кливия ще бъде много по-разрушително от липсата на влага.

През периода на активен растеж, от пролетта до есента, кливията трябва да се полива умерено. По време на периода на покой намаляваме поливането, водата е необходима само за да се предотврати изсъхването и смъртта на растението. С началото на цъфтежа постепенно възстановяваме поливането.

Трябва да се полива изключително с утаена вода при стайна температура. За стимулиране на цъфтежа ще бъде полезно поливането с топла вода при около 40°C.

3. Висока температура на въздуха

Комфортната температура за живот на кливия е +20…+22°С. Този режим обаче трябва да се спазва само в периода на активен растеж на растенията. Но през периода на почивка температурата трябва да се намали до +12...+15°C. Трябва да осигури тази промяна в температурата, за да цъфти. И едва след като се появят първите пъпки, цветето трябва да се изнесе на топлина.

Катерещи растения, които да отглеждате у дома

4. Изобилие от светлина

Ситуацията е подобна на температурата и поливането. От октомври до януари растението има период на покой. По това време естествената светлина е достатъчна за него, в никакъв случай не трябва да добавяте допълнителна светлина към растението, мислейки, че не цъфти поради липса на светлина.

Поставете кливия на южен или западен прозорец и ще има достатъчно дифузна светлина. Но не забравяйте да засенчвате растенията в ясни дни, така че листата да не се изгорят.

5. Постоянно „движене“

За да цъфти кливия, трябва да я оставите на мира. Намерете идеалното място за цъфтеж, поставете цветето там и не го безпокойте. В навечерието на цъфтежа на кливия не само преместването от един прозорец на друг, но дори завъртането около оста му е противопоказано.

Ако искате кливия да цъфти, първо й осигурете период на почивка през октомври-януари. Как да го направим? Спрете да го поливате обилно, давайки му допълнителна светлина, поставете растението на хладно място и го оставете там, докато се появят първите пъпки. Ще видите, че ще се появят. И едва тогава ще бъде възможно да се върне кливията в обичайните й условия.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес