Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от колорадския бръмбар с олио - метод, който работи

31 май 2024, 14:28 часа
Реклама

Колорадският бръмбар доста активно атакува картофите, размножава се бързо, така че може да унищожи реколтата, ако не бъде отстранен навреме. Градинарите с опит разчитат на един икономичен метод за премахване на този вредител - за целта е необходимо растително олио.

Ако на листата на картофите са се появили дупки, това е сигнал за наличието на колорадски бръмбари, така че е необходимо да започнете да се борите с тях възможно най-скоро. 

Как да се отървем от колорадския бръмбари

Олиото ефективно се бори с вредителите и е приложимо като е алтернатива на химическите пестициди.

Колорадският бръмбар няма да доближи картофите, ако ги поръсите с това

Растителното масло трябва да се смеси с вода и да се добави малко течен сапун. Тази смес е необходимо да се излее в спрей бутилка. Напръскайте с нея насекомите и след известно време ще видите, че този продукт наистина помага. Течността нарушава способността на бръмбарите да дишат, така че те ще умрат и повече няма да атакуват растенията.

Смесете една чаша масло със супена лъжица мек течен сапун. След това разредете две лъжици от тази смес в един литър вода. Изсипете в спрей и напръскайте там, където колорадските бръмбари са най-активни. Необходимо е да се обработват не само горните листа, но и долните, тъй като под тях често има яйца от вредители.

Други методи за борба с колорадския бръмбар

Следните рецепти също са ефективни:

  • Разтворете 100 гр суха горчица в 10 литра вода и добавете 100 ml 9% оцет;
  • Разредете 100 g суха горчица в 1 литър вода и добавете малко сапун за пране.

Картофите се третират с народни средства поне веднъж седмично.

Можете също така да засадите синап между редовете на картофените насаждения, а когато цъфти, да го косите и да го разпръснете под храстите. Това ще отблъсне не само колорадския бръмбар, но и теления червей.

Обърнете внимание на лука и чесъна в борбата с коментирания вредител. За приготвяне на продуктите се използват както цели растения, така и люспи.

Вземете 200 г люспи от лук и счукани глави чесън, добавете 10 литра вода и оставете сместа да къкри 2 часа на слаб огън След това прецедете бульона и долейте вода до достигане на обем от 10 литра. За по-добро прилепване на продукта върху листата добавете 30 гр сапун за пране.

Може да пригответе и запарка от лук. За целта напълнете трилитров буркан до една трета с люспи от лук, напълнете го до ръба с топла вода и го поставете на тъмно място за 2 дни. След това течността се прецежда, разрежда се с вода (1:2) и се добавя 10 гр течен сапун. Продуктът е готов за употреба. Напръскайте насажденията с него.

Как да се отървете от колорадския бръмбар - народните методи, които работят

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес